Navigacija

22FI34 - Mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija
Akronim 22FI34
Studijski program Hemijsko inženjerstvo
Modul
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Nastavnik/saradnik (DON)
        Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni predmet
        Uslovljnost drugim predmetom Minimum 50 ESPB Oblik uslovljenosti
        Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa različitim grupama mikroorganizama (virusima, bakterijama, kvascima, plesnima, pečurkama, algama i protozoama), njihovom strukturom, faktorima koji utiču na njihov rast i načinom razmnožavanja, postupcima koji se mogu primeniti u cilju kontrole rasta mikroorganizama, kao i sa njihovom sistematikom.
        Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon odslušanog kursa studenti će ovladati tehnikama koje se koriste u mikrobiološkoj laboratoriji, moći će da razlikuju pojedine grupe mikroorganizama na osnovu njihovih morfoloških, fizioloških i biohemijskih karakteristika, znaće koji su mikroorganizmi patogeni i na koji način se može kontrolisati njihov rast i aktivnost, koji se mikroorganizmi mogu koristiti u industriji u cilju dobijanja veoma važnih biotehnoloških proizvoda.
        Sadržaj predmeta
        Sadržaj teorijske nastave Razvoj mikrobiologije i njen značaj za biotehnologiju; Struktura mikroorganizama (virusi, prokariotski i eukariotski mikroorganizmi); Uticaj spoljnih faktora na rast mikroorganizama; Razmnožavanje mikroorganizama; Rast mikroorganizama; Kontrola rasta mikroorganizama; Sistematika mikroorganizama (virusi, bakterije, aktinomicete, gljive).
        Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa aseptičnom tehnikom rada u mikrobiološkoj laboratoriji; Značaj sterilizacije i primena različitih postupaka sterilizacije u mikrobiološkoj laboratoriji; Upoznavanje sa različitim vrstama mikroskopa i rad na svetlosnom mikroskopu; Priprema nativnih, fiksiranih i bojenih preparata (prosto i složeno bojenje); Upoznavanje sa tehnikama za dobijanje čistih kultura; Hranljive podloge njihov značaj i podela; Kriva rasta mikroorganizama i metode koje se koriste za njihovo brojanje
        Literatura
        1. Vukašinović Sekulić M. (2013): Mikrobiologija, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd
        2. Stojanović M., Nikšić M, (2002): Opšta mikrobiologija, Poljoprivredni fakultet, Zemun
        3. Vrbaški Lj.,: (1993): Mikrobiologija, Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
        4. Simić D, (1988): Mikrobiologija, Naučna knjiga, Beograd
        Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
        Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
        2 1
        Metode izvođenja nastave Korišćenje Power Point prezentacija; vežbe se izvode u manjim grupama, konsultacije.
        Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
        Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
        Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
        Praktična nastava 25 Usmeni ispit
        Projekti
        Kolokvijumi 25
        Seminari