Navigacija

22BBI482 - Prehrambena biotehnologija

Specifikacija predmeta
Naziv Prehrambena biotehnologija
Akronim 22BBI482
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet Prehrambena biotehnologija omogućava studentima da usvoje znanja o tehnologijama proizvodnje prehrambenih proizvoda mikrobiološkim transformacijama različitih supstrata. Kroz sadržaj ovog kursa stiču se i potrebna znanja o tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje hrane i obogaćuju sa značajem savremene biotehnologije i njene industrijske primene u proizvodnji hrane, dodataka hrani i njihovom kvalitetu.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Kroz planirani nastavni program, seminarski rad i testove, studenti stiču potrebno znanje o hrani, proizvodnji i fazama proizvodnje hrane biotehnološkim putem, kao i o kvatitetu prehrambenih proizvoda. Stečeno znanje će moći da primene u biotehnološkoj inženjerskoj praksi.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Sadržaj predmeta podeljen je u nekoliko oblasti: -Uvod u biotehnološku proizvodnje hrane - Fermentisani proizvodi i primena starter kulture u mlečnoj, mesnoj i industriji voća i povrća, - Tehnološki proces proizvodnje slada i piva, sirovine za proizvodnju slada i piva - Tehnološki proces proizvodnje vina, berba i primarna obrada grožđa, primarni i sekundarni proizvodi fermentacije, tehnologija proizvodnje pojedinih tipova vina - Proizvodnja pekarskog kvasca - Mikrobna biomasa u ishrani - Pivski kvasac – sekundarna biomasa - Postupci za racionalno korišćenje sporednih proizvoda u proizvodnji hrane - Kvalitet i kontrola kvaliteta hrane - Etika, zakonska regulativa i bezbednost hrane dobijene biotehnološkim putem
      Sadržaj praktične nastave
      Literatura
      1. Kalidas Shetty, Food Biotechnology, Second Edition, Marcel Dekker Ltd, 2005.
      2. P.F. Stanbury and A. Whitaker, Principles of Fermentation Technology Pergamon Press, Oxford, New York, Toronto, Sydney, Paris, Frankfurt, 1984.
      3. B. H. Lee, Fundamentals of Food Biotechnology, Wiley-Interscience, 2001
      4. H.-J. Rehm and G. Reed, Biotechnology, Vol. 3, Ed. H. Dellweg, Verlag Chemie, 1983.
      5. H.-J. Rehm and G. Reed, Biotechnology, Vol. 5, Ed. G. Reed, Verlag Chemie, 1983
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4
      Metode izvođenja nastave Nastava iz ovog predmeta je teorijska, a stečena znanja predstavljaju nadgradnju znanja iz baznih predmeta (mikrobiologije, biohemije, enzimologije). Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma i seminarskog rada. Praktičan deo nastave iz ovog predmeta se izvodi u okviru predmeta Biotehnološki praktikum II.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 50
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 25
      Seminari 20