Навигација

22МТФМП - Технологија ферментисаних млечних производа

Спецификација предмета
НазивТехнологија ферментисаних млечних производа
Акроним22МТФМП
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти упознају са технологијом производње ферментисаних млечних производа.
      Исходи учења (стечена знања)Оспособљавање студената за производњу разних врста млечних производа.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначај млека и производа од млека у исхрани човека; хемијски састав и физичке особине млека намењеног производњи ферментисаних млечних производа; обрада млека у млекари, стартер културе за производњу ферментисаних млечних производа; производња ферментисаних млечних напитака (кисело млеко, јогурт, воћни јогурт, ароматизовани јогурт, кисело млеко, ацидофилно млеко, кефир, кумис), производња павлаке, производња сира (свежи, тврди, полутврди, полумеки, меки сиреви и сиреви са плеснима), зрење сира (микробиолошке и биохемијске промене током примарног и секундарног зрења сира), мане ферментисаних млечних производа и узрочници кварења, контрола млека и млечних производа.
      Садржај практичне наставеУзорковање и сензорно оцењивање млека и млечних производа; квалитативна и квантитативна анализа компонената млека; аналаиза стартер култура намењених производњи ферментисаних млечних производа; лабораторијска производња ферментисаних напитака (јогурта и киселог млека) и сира; анализа ферметисаних млечних производа.
      Литература
      1. Пуђа П., (2009): Технологија млека 1 Сирарство- општи део, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
      2. Tamime A., Robinson R., (2004): Yoghurt science and technology, WoodHead Publishing Limited
      3. Fox P., Mc Sweeney P., Cogan T., Guinee T., (2004): Cheese, chemistry, physics and microbiology- general aspects, third edition, Vol 1 и 2, Elsevier
      4. Царић М. Милановић С-. Вуцеља Д., (2000): Стандардне методе анализе млека и млечних производа, Прометеј, Нови Сад
      5. Мијачевић З., (1992): Технологија млека- ферментисана млека и сиреви, Савез ветеринара и ветеринарских техничара
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеКоришћење Power Point презентација, вежбе се изводе у мањим групама, консултације.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава25Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми25
      Семинари