Навигација

22Д129 - Индустријска микробиологија

Спецификација предмета
НазивИндустријска микробиологија
Акроним22Д129
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомНемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЗнање стечено током овог курса омогућиће полазницима докторских студија да боље сагледају примену одређених врста микроорганизама у биотехнологији, да разумеју значај и могућности техника генетичког инжењерства у добијању производних сојева са специфичним генетичким карактеристикама, да знају при којим се оптималним условима за дати производни микроорганизам постижу најбољи приноси жељеног производа.
      Исходи учења (стечена знања)Упознавање са микроорганизмима који се користе у производњи алкохола (етанола, бутанола, глицерола), органских киселина (лимунска, млечна, сирћетна, глуконска, итаконска), аминокиселина, витамина, ензима, биополимера, микробне биомасе као и бројних прехрамбених и фармацеутских производа (антибиотици, вакцине), боље разумевање метода које се користе у генетичком инжењерству.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПредмет изучавања биће усмерен на оне групе и врсте микроорганизама које имају примену у производњи алкохола (етанола, бутанола, глицерола), органских киселина (лимунска, млечна, сирћетна, глуконска, итаконска), аминокиселина, витамина, ензима, биополимера, микробне биомасе као и бројних прехрамбених и фармацеутских производа (антибиотици, вакцине). Током курса анализираће се бројне генетичке методе које омогућавају добијање сојева микроорганизама са побољшаним технолошким карактеристикама. Посебна пажња ће се посветити примени генетичког инжењерства у циљу добијања нових сојева микроорганизама са промењеним генетичким карактеристикама.
      Садржај практичне наставе
      Литература
      1. Ђукић Д., Јемцев В., (2004): Општа и индустријска микробиологија, Стилос
      2. Ђукић Д., Јемцев В., (2003): Микробиолошка биотехнологија, Дерета, Београд
      3. Madigan M. T., Bender K. S., Buckley D. H., Sattley W. M., Stahl D. A., (2017): Brock Biology of Microorganisms, 15th Edition, Publisher-Pearson;
      4. G. J. Tortora, B. R. Funke, C. L. Case, (2003):Microbiology: An Introduction, Eighth Edition, Publisher- Benjamin Cummings
      5. Black G.J., Black J.L., (2017): Microbiology principles and explorations, 10th Edition, Publisher- Wiley,
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      3
      Методе извођења наставеПредавања- Коришћење PowerPoint презентација, израде семинарског рада
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40