Навигација

проф. др Сузана Димитријевић-Бранковић

Редовни професор
Катедра за биохемијско инжењерство и биотехнологију

ТМФ - велика зграда, канцеларија лмфт

011/3303788
локал788
Научна областБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Датум избора у звање 18. јануар 2017.

Предмети

14МБИП0114МБИП01 - Микробиологија и микробиолошка аналитика хране
14МБИП1014МБИП10 - Безбедност хране
14МБИП714МБИП7 - Технологија пива
14МБИП914МБИП9 - Технологија паковања хране
ББИ210ББИ210 - Функционисање биолошких система
ББИ315ББИ315 - Квалитет и безбедност у биотехнологији
Д166Д166 - Санитарна микробиологија
ЗП44ЗП44 - Стручна пракса
ИЖС213ИЖС213 - Функционисање биолошких система

Легенда:

ЗП...,14ЗП...заједнички предмет на основним академским студијама (ОАС)
Т...,14Т...текстилна технологија (ОАС)
Х...,14Х...хемијско инжењерство (ОАС)
Б...,14б...биохемијско инжењерство и биотехнологија (ОАС)
ИЖС, 14ИЖС...инжењерство заштите животне средине (ОАС)
МИН...,4МИН...металуршко инжењерство (ОАС)
ИИМ...,14ИИМ...инжењерство материјала (ОАС)
ИГИ...,14ИГИ...графичко инжењерство, дизајн и амбалажа (ОАС)
М...,14М...мастер студије
Д...,14Д...докторске студије

Библиографија

Радови у часописима

  1. Maja Đolić, Vladana Rajaković-Ognjanović, Svetlana Štrbac, Zlatko Rakočević, Đorđe Veljović, Suzana Dimitrijević-Branković и LJubinka Rajaković, The antimicrobial efficiency of silver activated sorbents, APPLIED SURFACE SCIENCE, 357, 2015, pp. 819-831; 10.1016/j.apsusc.2015.09.032
  2. Јасна Ивановић, Vanja Tadic, Сузана Димитријевић-Бранковић, Марко Стаменић, Слободан Петровић и Ирена Жижовић, Antioxidant properties of the anthocyanin-containing ultrasonic extract from blackberry cultivar “Čačanska Bestrna”, INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 53, 2014, pp. 274-281
  3. Željko Radovanović, Bojan Jokić, Đorđe Veljović, Suzana Dimitrijević-Branković, Vesna Kojić, Rada Petrović и Đorđe Janaćković, Antimicrobial Activity and Biocompatibility of Ag+- and Cu2+-doped biphasic Hydroxyapatite/α-Tricalcium Phosphate Obtained from Hydrothermally Synthesized Ag+- and Cu2+- doped Hydroxyapatite, APPLIED SURFACE SCIENCE, 307, 2014, pp. 513-519; 10.1016/j.apsusc.2014.04.066
  4. Aneta Buntić, Marija Pavlović, Katarina Mihajlovski, Milica Ranđelović, Nevenka Rajić, Dušan Antonović, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Removal of a Cationic Dye from Aqueous Solution by Microwave Activated Clinoptilolite—Response Surface Methodology Approach, WATER, AIR AND SOIL POLLUTION, 225, 2014, pp. 1816-1828
  5. Јасна Ивановић, Сузана Димитријевић-Бранковић, Dusan Misic, Mihajlo Ristic и Ирена Жижовић, Evaluation and improvement of antioxidant and antibacterial activities of supercritical extracts from clove buds, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, 5, 2013, pp. 416-423
  6. Marija Pavlović, Aneta Buntić, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Ethanol influenced fast microwave-assisted extraction for natural antioxidants obtaining from spent filter coffee, SEPARATION AND PURIFICATION TECHNOLOGY, 118, 2013, pp. 503-510
  7. Željko Radovanović, Đorđe Veljović, Bojan Jokić, Suzana Dimitrijević-Branković, Gordana Bogdanović, Vesna Kojić, Rada Petrović и Đorđe Janaćković, Biocompatibility and Antimicrobial Activity of Zinc(II) Doped Hydroxyapatite, Synthesized by Hydrothermal Method, JOURNAL OF THE SERBIAN CHEMICAL SOCIETY, 77, 2012, pp. 1787-1798; 10.2298/JSC121019131R
  8. Tijana Đorđević, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Effect of Fermentation on Antioxidant Properties of Some Cereals and Pseudo Cereals, FOOD CHEMISTRY, 119, 2010, pp. 957-963

Менторство

Докторске академске студије

  • Примeнa aгрoиндустриjскoг oтпaдa зa издвajaњe кaтjoнских бoja и биoлoшких мoлeкулa из вoдeнoг рaствoрa прoцeсoм биoсoрпциje, Анета Бунтић, 30.06.2017.
  • Антиоксидативна активност екстраката кафе и отпадне кафе и њихов утицај на активацију тромбоцита, Марија Ранић, 30.09.2015.

Мастер академске студије

  • Испитивање утицаја ферментације отпадног дувана на способност уклањања боје кристал виолет процесом бисорпције, Јелена Урошевић, 30.09.2017.
  • Испитивање могућности примене програма Design Expert у циљу одређивања утицајних фактора у процесу сушења шљива, Александра Станић, 30.09.2017.
  • Испитивање ензимског потенцијала нових сојева из рода Bacillus sp. за потенцијалну примену у ферментацији сојине сачме, Алекса Стојковић, 30.09.2017.
  • Испитивање утицаја ферментације отпадног дувана на синтезу целулолитичких ензима помоћу соја Paenibacillus sp. CKS 1, Христина Лаловић, 30.09.2017.
  • Селекција минералних компоненти за производњу јестивих филмова на бази агар-агара и одређивање њиховог антимикробног потенцијала, Јована Дробњак, 29.09.2017.
  • Примена ензима из групе амилаза добијених помоћу сојева Paenibacillus chitinolyticus CKS 1 и Bacillus amyloliquefaciens PPM3 за убрзање хидролизе пивског слада, Милица Филиповић, 11.05.2017.
  • Одређивање оптималних услова екстракције полифенола из отпадне дуванске прашине, Марија Јашић, 30.09.2016.
  • Примена ензима из групе амилаза добијених помоћу сојева Paenibacillus chitinolyticus CKS1 и Bacillus amyloliquefaciens у ензимској хидролизи несладованих житарица, Марко Радовановић, 30.09.2016.
  • Производња ензима декстрансахаразе применом нус-производа агроиндустрије, Ана Бољевић, 30.09.2016.
  • Одређивање услова гајења бактеријских култура у циљу добијања препарата за компостирање биљног материјала, Милана Мајсторовић, 19.09.2016.
  • Производња бактеријских целулаза на отпадном биљном материјалу, Александра Лешњаковић, 30.09.2015.
  • Производња целулаза помоћу Paenibacillus chitinolyticus, субмерзним гајењем у подлози са јечменим мекињама, Ружица Милутиновић, 30.09.2015.
  • Испитивање биофертилизаторског утицаја нових природних сојева земљишних бактерија, Никола Бешлић, 30.09.2015.
  • Испитивање могућности производње целулаза на отпадним биљним материјалима, Јелена Атанасковић, 04.05.2015.
  • Селекција бактерија млечне киселине за добијање комбинованог дијететског препарата са екстрактом хајдучке траве (Achilea millefolium), Ивана Марковић, 26.02.2015.
  • Утицај додатка отпадне кафе на процес компостирања лигноцелулозног материјала помоћу одабраних сојева микроорганизама, Катарина Митровић, 25.02.2015.
  • Испитивање антифунгалног дејства природних изолата бактерија из рода Bacillus sp., Драгана Станковић, 30.09.2014.
  • Одређивање утицајних фактора производње бактеријских амилаза, Јован Калаба, 30.09.2014.
  • Молекуларна карактеризација бактерија из различитих еколошких станишта и одређивање њиховог антимикробног потенцијала, Елена Самолов, 30.09.2014.
  • Селекција погодних носача за имобилизацију декстран-сахаразе из природног изолата Lеuconostoc mesenteroides, Александар Цвијовић, 26.11.2013.
  • Оптимизација услова производње егзополисахарида из природног изолата Leuconostoc mesenteroides применом ферментационог поступка, Горан Комненовић, 26.09.2013.
  • Испитивање утицаја ферментације на антимикробна и антиоксидативна својства екстракта биљног отпада из прераде лековитог биља, Вера Катић, 30.07.2013.
  • Антимикробна амбалажа на бази биополимерних материјала за прехрамбену индустрију, Јелена Јанковић, 28.02.2013.
  • Изолација и прелиминарна карактеризација микрофлоре воденог и млечног кефира, Слађана Давидовић, 28.02.2013.
  • Оптимизација поступка микроталасне екстракције отпадне филтер кафе, Маја Жужа, 27.09.2012.
  • Испитивање сорпционих својстава биолошких материјала, Милица Ранђеловић, 12.07.2012.
  • Испитивања могућности добијања биолошки активних екстракта из отпадне кафе, Najat Aliaser, 02.07.2012.

Основне академске студије

  • Примена поступка ферментације отпадног дувана у циљу олакшане екстракције полифенола и производње целулаза, Миломир Томић, 30.09.2017.
  • Оптимизација медијума за ферментационо добијање декстрана помоћу соја L.mesenteroides T3, Марија Благојевић, 30.09.2017.
  • Добијање производа за прехрану пчела на бази активности инвертазе пекарског квасца, Слободан Живковић, 30.09.2017.
  • Примена биотехнолошких поступака за повећања приноса полифенола из микроталасне екстракције отпадног дувана, Стефан Поповић, 30.09.2017.
  • Утицај минералних соли и извора азота на принос декстрана добијеног помоћу соја L.mesenteroides T3, Никола Димитријевић, 30.09.2017.
  • Испитивања биолошког потенцијала новог соја Bacillus patagoniensis, Алекса Стојковић, 30.09.2016.
  • Одређивање физиолошких својстава природних изолата бактерија из родова Bacillus i Paenibacillus, Милица Милетић, 29.09.2016.
  • Молекуларна карактеризација бактерија млечне киселине и сагледавање њиховог пробиотског потенцијала, Ирена Блажу, 12.05.2016.
  • Производња амилолитичких ензима на отпадним водама индустрије прераде картона помоћу природног изолата Paenibacillus chitinolyticus, Марија Јашић, 30.09.2015.
  • Утицај концентрације етанола на микроталасну екстракцију полифенола из отпадне кафе, Даница Остојић, 30.09.2015.
  • Коришћење отпадне кафе као адсорбента за уклањање органског оптерећења из воденог раствора, Јована Јовановић, 25.02.2015.
  • Мере контроле и праћења безглутенских прехрамбених производа у увозу, складиштењу и дистрибуцији, Сара Петровић, 30.09.2014.
  • Испитивање способности везивања полифенола из зеленог чаја процесом адсорпције на отпадној кафи, Милица Стојадиновић, 10.07.2014.
  • Оптимизација производње целулолитичких ензима код природног изолата Paenibacillus sp., Ружица Милутиновић, 09.06.2014.
  • Оптимизација поступка микроталасне екстракције полифенола из отпадне филтер кафе, Славица Шкиљевић, 18.03.2014.
  • Испитивање утицаја природних бактеријских изолата на процес компостирања отпадног биљног материјала, Милана Мајсторовић, 28.02.2014.
  • Утицај екстракта отпадне кафе на преживљање ћелија Saccharomyces cerevisiae под условима оксидативног стреса, Ивана Марковић, 02.07.2013.
  • Утицај стресних фактора током раста микроорганизама на квалитет добијених лизата, Милана Грба, 18.02.2013.
  • Испитивања утицаја концентрације извора угљеника на производњу егзополисахарида код бактерија млечног врења, Слободанка Столић, 19.09.2012.
  • Својства и примена антимикробних паковања у прехрамбеној индустрији, Марија Ивановић, 02.03.2012.
  • Испитивања могућности искоришћења отпадне кафе, Маја Жужа, 29.09.2011.
  • Испитивање антимикробних и антиоксидативних својстава микробних егзополисахарида, Милица Ранђеловић, 29.09.2011.
  • Структура и функција полисахаридних филмова за прехрамбену индустрију, Слађана Давидовић, 28.09.2011.

Основне студије

  • Испитивање могућности симултаног добијања биоетанола из отпадног пиринча коришћењем амилолитичких ензима соја Paenibacillus chitinolyticus CKS 1, Татјана Стаменковић, 26.09.2017.
  • Молекуларна анализа паразита Toksoplasma gondii, Марија Ђерић, 11.10.2016.
  • Испитивање утицаја састава ферментационог медијума на принос и активност јогуртних стартер култура, Милица Штевин, 30.11.2015.
  • Оптимизација поступка екстракције флавоноида и полифенола из отпадног материјала добијеног прерадом хајдучке траве (Achilea millefolium), Драгана Врућинић, 17.08.2015.
  • Селекција бактеријских изолата са потенцијалом за биолошку контролу фитопатогена, Маја Јовановић, 25.05.2015.
  • Карактеризација ензима декстрансахараза из природног изолата L.mesenteroides, Данијела Бањац, 10.02.2015.
  • Изолација и карактеризација целулотичких ензима код природног изолата Paenibacillus chitinolyticus, Ина Вукић, 30.09.2014.
  • Издвајање целулолитичких ензима из ферментационе течности процесом адсорпције на отпадној кафи, Марина Бајић, 23.09.2014.
  • Изолација и карактеризација амилолитичких ензима код природног изолата Paenibacillus chitinolyticus, Наташа Сабо, 29.04.2014.
  • Испитивање утицаја додатка културе квасца на продукцију декстрана помоћу Leuconostoc mesenteroides, Ивана Николић, 18.02.2014.
  • Испитивање утицаја мешане културе бактерија млечне киселине на добијање егзополисахарида типа декстрана, Маријана Милетић, 28.11.2013.
  • Испитивање антимикробне активности биополимерних филмова на бази декстрана, Ана Миливојевић, 25.09.2013.
  • Утицај ензимскe активности бактерија из групе Bacillus sp. на антиоксидативну активност екстракта отпадне кафе, Јелена Јосић, 24.09.2013.
  • Испитивање међусобних односа пробиотских бактерија млечне киселине и могућности њихове примене у биолошкој микроинкапсулацији, Анђелка Брђанин, 13.11.2012.
  • Микроталасна екстракција полифенолних компоненти из отпадне кафе, Ирена Џунић, 05.11.2012.
  • Оптимизација услова микробиолошке производње егзополисахарида помоћу соја Leuconostoc sp., Зорица Радивојевић, 28.09.2012.
  • Оптимизација услова микроталасне екстракције полифенолних компоненти из отпадне espresso кафе, Лела Суботић, 28.09.2012.
  • Протеински хидролизати пасуља, Јелена Радосављевић, 31.08.2012.
  • Прелиминарна фенотипска карактеризација природних золата бактерија из групе Bacillus sp. и Paenibacillus sp., Ивана Росић, 06.07.2012.
  • Испитивање утицаја метаболичке активности бактерија на екстракцију и активност полифенолних компоненти из отпадне кафе, Предраг Обрадовић, 28.06.2012.
  • Утицај процесних параметара ферментације на квалитет светлог пива, Милена Аџић, 20.02.2012.
  • Испитивање утицаја ензимског предтретмана и ферментације на антиоксидативну активност екстракта отпадне кафе, Ранка Радић, 19.12.2011.
  • Испитивања услова производње микробних полисахарида, Татјана Симић, 12.12.2011.
  • Испитивање утицаја ферментације на антиоксидативна својства екстракта из отпадне кафе, Милица Ивановић, 06.09.2011.
  • Изолација и селекција микроорганизама за производњу целулолитичких ензима, Маја Гајић, 23.06.2011.
  • Ектопична експресија ендоглина у сисарским ћелијама методом трансфекције плазмидном ДНК, Бранислава Завођа, 12.04.2011.
  • Антимикробно и антиоксидативно дејство кефира, Јелена Пејовић, 01.04.2011.
  • Испитивање антиоксидативних и антимикробних својстава екстракта из отпадне кафе, Драган Перковић, 30.12.2010.
  • Испитивање антимикробног дејства полимерних мембрана за размену, Мирослава Варничић, 24.09.2010.
  • Одређивање садржаја полифенола и антиоксидативне активности у брашну и мекињама од ражи, Ана Кузманоски, 15.09.2010.
  • Испитивање стабилности сунцoкретовог уља обогаћеног екстрактом црне соје( Glicine max. L ), Слађана Лазић, 07.06.2010.
  • Испитивање антимикробне и андиоксидативне активности увиног чаја, Даница Суботин, 02.11.2009.
  • Одређивање садржаја полифенола и антиоксидативне активности у производима од јечма (Hordeum sativum), Јасна Радовић, 26.06.2009.
  • Селекција пробиотских култура бактерија млечне киселине зa ферментацију супстрата на бази екстрaкта овса ( Avena sativa ), Ивана Павловић, 26.03.2009.
  • Антимикробна активност хидрогелова на бази поли(винилпиролидона), Бојана Крезовић, 29.12.2008.
  • Антимикробна активност хидрогелова на бази поли(винилпиролидона) који садрже сребро, Јована Јовашевић, 29.12.2008.
  • Испитивање технолошке и економске оправданости производње воде за пиће из природних и подземних извора, Мирослав Цвијовић, 24.11.2008.
  • Одређивање антиоксидативног дејства екстракта биљних култура, Невена Шоја, 17.09.2008.
  • Одређивање антиоксидативног дејства екстракта ферментисаних житарица, Милош Мирковић, 08.10.2007.
  • Одређивање антиоксидативног дејства екстракта ферментисаних легуминоза, Невена Арсић, 23.08.2007.
  • Упоредна анализа потенцијалних пробиотичких својстава изолата бактерија млечне киселине различитог порекла, Милош Младеновић, 27.12.2006.
  • Микробиолошка анализа отпадних вода са животињских фарми, Весна Радановић, 18.12.2006.
  • Могућност примене бактерија млечне киселине ферментацији екстракта легуминоза, Милена Крсмановић, 31.10.2006.
  • Продукција липаза помоћу селекционисаних мутаната квасца торулопсис сп., Невена Фајфрић, 15.09.2006.
  • Изолација,карактеризација и антимикробна активност хуманих изолата бактерија млежне киселине, Анчица Миљуш, 21.07.2006.
  • Хемијска карактеризација етарских уља оригана,рузмарина и тимијана и њихова антимикробна анализа, Јасмина Ђорђијевски, 11.05.2006.
  • Фармакодинамичка својства антимикробних синтетичких текстилних матерјала широког спектра дејства, Немања Сталетовић, 30.12.2005.
  • Фармакодинамичка својства антимикробних целулозних влакнастих материјала широког спектра дејства, Маја Ожеговић, 23.11.2005.
  • Испитивање утицаја конзерванаса и пх на стабилност козметичких производа, Миона Недић, 04.11.2005.
  • Испитивање утицаја извора угљеника на антимикробну активност бифидобактерија, Ивана Ђурђевић, 31.10.2005.
  • Инхибиција раста псеудонмонас сп, врста у присуству н алкил цијаноацетамида, Драгана Марковић, 03.10.2005.
  • Ин итро испитивања фармакодинамичких својстава антимикробних текстилних влакана, Снежана Вукосављевић, 04.04.2005.
  • Инхибиција аеробног раста активног муља у присуству н/алкил/цијаноацетамида, Звездана Пашајлић, 30.12.2004.
  • утицај светлости на стабилност ферментисаног сока цвекле обогаћеног инулином, Светлана Николић, 16.09.2004.
  • Утицај имобилизације ћелија у на алгинату на активност културе бифидобацтериум сп а71, Жељка Бркић, 07.04.2004.
  • Испитивање продукције масних киселина кратког ланца код природних изолата бифидобацтериум сп, Душан Јовановић, 23.03.2004.
  • Испитивање микробиолошке исправности природне флаширане воде за пиће, Дубравка Дупало, 06.02.2004.
  • Утицај водених екстракта лековитог биља на супресију раста е цоли и с.ауреус у соку цвекле, Милена Васић, 22.01.2004.
  • Супресија раста листерија моноцyтогенес у присуству протеклих агенаса, Јелена Милојковић, 30.12.2003.
  • Продукција инулиназе помоћу клуверомуцес мархианус вар.булгарикус, Нада Шмигић, 13.10.2003.
  • Испитивање утицаја пробиоптичких бактерија на раст листериа моноцyтогенес им2002, Оливера Стевановић, 27.06.2003.
  • Испитивање утицаја ув зрачења на преживљавање микроорганизма, Сандра Столица, 25.06.2003.
  • Испитивање утицаја екстракта лековитог биља на раст патогених и на активност бактерија млечне киселине, Мирјана Вукашиновић, 16.05.2003.
  • Испитивање раста природних изолата бактерија млечне киселине у соку цвекле, Зорица Ђорђевић, 24.02.2003.
  • Утицај екстракта омана/инула хеленијум/на раст изолата бифидобацтеријум сп., Катарина Михајловски, 17.02.2003.
  • Карактеризација природних изолата бактерија млечне киселине, Катарина Шибалић, 14.02.2003.
  • Селекција природних изолата бактерија млечне киселине за ферментацију сока цвекле /бета вулгарис л/, Ана Карић, 01.10.2002.
  • Испитивање ефикасности средства за дезинфекцију погона прехрамбене индустрије, Снежана Вулић, 04.06.2002.