Навигација

22ББИ315 - Квалитет и безбедност у биотехнологији

Спецификација предмета
НазивКвалитет и безбедност у биотехнологији
Акроним22ББИ315
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомОстварена 97 ЕСПБОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања из области безбедности и квалитета у биотехнолошкој производњи хране
    Исходи учења (стечена знања)1. Идентификовање и дефинисање опасности у храни; 2. Процењивање и. повезивање стечених знања са аспектима безбедне производње хране. 3. Анализирање, препознавање и корелација техника за контролу опасности у храни и система за управљање опасностима
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеБиотехнолошка производња хране – типови ферментисаних производа, састојци у ферментисаним производима, процесни кораци, процесни услови, квалитет производа. Микробни продукти који утичу на безбедност ферментисане хране (органске киселине, ензими, бактериоцини) Хемијске опасности и њихова контрола Микробиолошке опасности и њихова контрола Физичке опасности и њихова контрола Генетски модификована храна Процесне операције и поступци за смањење ризика по безбедност хране – санитација опреме и погона, конзервисање хране коришћењем физичких, хемијских и микробиолошких агенаса, валидација и верификација процеса Упознавање са системима за обезбеђење квалитета и безбедности хране (ISO 9001, HACCP, ISO 22000)
    Садржај практичне наставеСтудија случаја – примена HACCP система у конкретној производњи ферментисане хране (пример из производње сира, ферментисаних производа од меса и др.)
    Литература
    1. Martin R.Adams, M. J. Robert Nout, Fermentation and Food Safety, Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland, 2001
    2. Y. H. Hui, Lisbeth Meunier-Goddik, Åse Solvejg Hansen, Jytte Josephsen, Wai-Kit Nip, Peggy S. Stanfield, Fidel Toldra, Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology, Marcel Dekker, Inc., 2004
    3. Vijay K. Juneja, John N. Sofos, Control of Foodborne Microorganisms, Marcel Dekker, Inc., 2002
    4. R. E. HESTER AND R. M. HARRISON, Food Safety and Food Quality, The Royal Society of Chemistry 2001
    5. RONALD H. SCHMIDT and GARY E. RODRICK, FOOD SAFETY HANDBOOK, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken. New Jersey, 2003
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    21
    Методе извођења наставеПредавања, практична настава, семинари
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит70
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари