Навигација

22ММАХ - Микробиологија и микробиолошка аналитика хране

Спецификација предмета
НазивМикробиологија и микробиолошка аналитика хране
Акроним22ММАХ
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти упознају са микроорганизмима присутним у храни; са врстама које учествују у производњи прехрамбених производа, доводе до кварења или су узрочници тровања храном. Стицање знања о специфичним техникама микробиолошке анализе као и стандарда и техника за обезбеђење квалитета у микробиолошкој аналитици.
      Исходи учења (стечена знања)Упознавање са микроорганизмама који се користе у производњи прехрамбених производа; са методама којима се сузбија раст и размножавање микроорганизама који су узрочници кварења или тровања храном; упознавање са карактеристикама микроорганизама који доводе до кварења или тровања храном Пактична знања о специфичним микробиолошким техникама за испитивање хране, воде, ваздуха, за испитивање ефикасности дезинфицијенаса, праћење процесних параметара уз упознавање са одговарајућим националним и европским законским нормама и поступцима за обезбеђивање квалитета.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУлога микроорганизама у производњи, кварењу или тровању храном (бактерије, квасци, плесни, печурке, протозое, алге, вируси); фактори који утичу на раст и размножавање микроорганизама у храни; контрола раста микроорганизама у храни физичким и хемијским методама; врсте микроорганизама које су узрочници кварења и тровања храном (Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp.. (Salmonella enteritidis), Escherichia coli ( E. coli O157:H7), Shigella spp., Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, плесни продуценти микотоксина (Aspergillus, Penicillium, Fusarium).
      Садржај практичне наставеСтандарди и прописи за пројектовање микробиолошке лабораторије. Опрема у микробиолошкој лабораторији. Правила рада у микробиолошкој лабораторији. Методе за одређивање микробиолошке исправности анализи хране и воде – конвенционалне и савремене, брзе технике Одређивање микроорганизама и њихових производа у намирницама и у води за пиће. Испитивање дезинфицијенаса и њихове ефикасности. Испитивање ефикасности санитације простора, чврстих површина и процесних уређаја који долазе у контакт са прехрамбеним производом. Одређивање антимикробне активности и токсичности природних екстраката биљака.
      Литература
      1. Bell C., Neaves P, Williams A., (2005): Food microbiology and laboratory practice, Blackwell Publishing
      2. Adams R.M., Moss O.M., (2008): Food microbiology, third edition, The Royal Society of Chemistry
      3. Hutkins W. R., (2006): Microbiology and technology of fermented foods, first edition, Blackwell Publishing
      4. Сузана Димитријевић-Бранковић, „Микробиолошка аналитика - практикум“, Технолошко-металуршки факултет, Београд, 2011, бр. страна 204. ИСБН 978-86-7401-277-2
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставеПредавања- Коришћење PowerPoint презентација, израда семинарског рада, консултације
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит35
      Пројекти
      Колоквијуми50
      Семинари15