Навигација

22Д108 - Санитарна микробиологија

Спецификација предмета
НазивСанитарна микробиологија
Акроним22Д108
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенте упозна са основним аспектима микробиолошког хазарда, мерама превенције и ; микробиолошким техникама за анализу ризика у областима производње хране и фармацеутских производа као ; и у водоснабдевању и биотехнолошким лабораторијама. Предмет укључује анализу студије случаја.
    Исходи учења (стечена знања)После успешног савладавања предмета студенти су: (1) стекли способност да анализирају одређене аспекте безбедности производа у процесу производње; (2) овладали техникама микробиолошке анализе хране, фармацеутских препарата и воде; (3) стекли комуникационе и социјалне компетенције потребне за рад у тиму; (4) стекли вештине комуникације за јасно формулисање и представљње задатка, начина решавања и резултата рада.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет упознаје студенте са основним принципима контроле микробиолошког хазарда у производњи хране, фармацеутских препарата и водоснабдевању и укључује следеће наставне јединице: - груписање микроорганизама према нивоу биолошког хазарда; - инфекције - како се јављају, путеви преношења и начини деловања; - мере превенције биолошког хазарда; - аеросоли као извор биолошке контаминације; -контрола биолошког хазарда - дезинфекција просторија, радних површина, опреме; - микробиолошка контрола хране, воде, фармацеутских производа - узорковање и анализе; - заштитна одећа, лична хигијена, имунизација; - биосигурносни кабинети - нивои, принцип рада, конструкција; - транспорт инфективног материјала; - законска регулатива, стандарди везани за микробиолошку безбедност
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад је везан за теоријску обраду појединачних области и практичне примере и демонстрације у микробиолошкој лабораторији.
    Литература
    1. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
    2. Buchanan E. C., McKinnon T. B., Scheckelho J. D. and Schneider J. P., Principles of sterile product preparation, Revised 1st Edition, American Society of Health-System Pharmacists, 2002 safety. Academic Press, Inc. San Diego.
    3. Eino Elias Hakalehto, Microbiological Food Hygiene, 2015 - 4th Quarter. ISBN: 978-1-63483-646-3, Nova Science Publishers, Inc.
    4. Baker, C. G. (Ed.). (2013). Handbook of food factory design. New York, NY: Springer.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    11
    Методе извођења наставеНастава укључује предавања и студију одређеног случаја
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40