Навигација

22МТП - Технологија пива

Спецификација предмета
НазивТехнологија пива
Акроним22МТП
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање специфичних знања из области производње пива.
      Исходи учења (стечена знања)Познавање основних и специфичних процесних корака у производњи пива као и сагледавање значаја одређивања параметара квалитета производа. Упознавање са еколошким аспектима производње пива као и системима за добијање здравствено безбедног производа.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеИсторијат производње пива. Светско тржиште и производња пива. Врсте пива. Сировине у производњи пива - производња слада, припрема воде за производњу пива, карактеристике и припрема хмеља, микроорганизми за производњу пива, несладоване житарице. Производња сладовине – процесни кораци и проблематика кувања и хмељења сладовине. Ферментација – поступци вођења главног и накнадног врења. Бистрење и филтрација пива. Пастеризација пива. Биолошки узрочници кварења пива. Савремени поступци дораде пива, “High Gravity Brewing”, производња пива са смањеним уделом алкохола, специјалне врсте пива. Санитација погона и опреме у производњи пива. Контрола процеса и квалитета производа. Амбалажни материјали за пиво. Системи за обезбеђивање квалитета и безбедности у производњи пива. Еколошки аспекти производње пива – потрошња природних ресурса, отпадне воде, чврсти отпад.
      Садржај практичне наставеМетоде занатске производње пива и испитивање параметара квалитета.
      Литература
      1. Michael J. Lewis and Charles W. Bamforth, Essays in Brewing Science, Springer Science+Business Media, LLC, 2006
      2. CHARLES BAMFORTH, Beer:Tap into the Art and Science of Brewing, Second Edition, OXFORD UNIVERSITY PRESS, 2003.
      3. Скрипте са предавања
      4. Семиз Махмуд, Технологија пива, Пословна заједница индустрије пива и слада Југославије, 1979.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеПредавања, практична настава, семинари
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит60
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40