Навигација

Успешан наступ студената ТМФ на Београдским данима инжењера - ЕБЕЦ БЕОГРАД 2022

Опште вестиСтудентске вести

Пројекат ,,Београдски дани инжењера’’ одржао се већ јубиларну, 15. годину заредом од 24. марта до 28. марта на Машинском факултету и састојао се из такмичарског и едукативног дела. У оквиру такмичарског дела пројекта одржана је локална рунда Европског БЕСТ инжењерског такмичења, које се одвијала у две категорије - Студија случаја (Case Study) и Иновативни дизајн (Innovative Design).

Током едукативног дела пројекта, такмичари су имали прилику да учествују и на две занимљиве радионице које су одржале Милица Малешевић и Ана Пантелић. Верујемо да им је оно што су научили током ових радионица било корисно не само на такмичењу, већ ће бити и у њиховој инжењерској каријери.

У оквиру пројекта Београдски дани инжењера, традиционално се одржао и Сајам иновација,  који је основан је са циљем да студентима пружи прилику да представе своје пројекте из света науке и инжењерства. Ове године посетиоци Сајма имали су прилику да виде симулатор  летења, летелице и ракету студентске групе Беоавиа, 3Д грађевински штампач NaturEca, формулу студентског тима Друмска стрела, пројекте тима H-Bridges, занимљиве експерименте из света науке, али и да чују о одрживим клупама стартапа Strawberry Energy, као и о многим актуелним пројектима из света науке, инжењерства и технологије.

Такмичари су показали своје умеће, способност и креативност. Кроз Београдске дане инжењера, циљ нам је био да активирамо што већи број младих, помогнемо им да стекну неформално образовање и подстакнемо их на учење и креативност. Наши такмичари су ове године показали да имамо квалитетне и свестране студенте и да нам је будућност светла уз овако талентоване, вредне и креативне будуће инжењере, који су смисао и разлог одржавања Београдксих дана инжењера.

„Процесаши и полимерац”

Наш овогодишњи Case Study покровитељ је била компанија НИС, једна од највећих енергетских компанија у југоисточној Европи и један од највећих послодаваца у Србији. НИС је овогодишњим победницима дате категорије, тиму ,,Процесаши и полимерац’’, коју су чинили Марија Тулејић, Мартин Савићевић, Марија Божовић и Гаврило Михајловић, студенти завршних година Технолошко-металуршког факултета, обезбедио и плаћену праксу у својој компанији.

„Склопка”

Тим ,,Склопка’’ је победник друге категорије - Иновативног дизајна, која се ове године одржала први пут и чији је покровитељ била компанија СБТ. Тим су чиниле Јелена Станисављевић, Маша Новаковић, Ива Марковић и Јока Николић, студенти Технолошко-металуршког и Електротехничког факултета.

Победници обе категорије квалификовали су се за учешће на регионалној рунди такмичења ЕБЕЦ Алпе–Балкан, која ће се одржати у Марибору у мају ове године, а ми ћемо бодрити наше представнике да и тамо буду најбољи, те се пласирају и у финалну рунду – ЕБЕЦ Финал, која ће бити одржана у Загребу.