Navigacija

Uspešan nastup studenata TMF na Beogradskim danima inženjera - EBEC BEOGRAD 2022

Opšte vestiStudentske vesti

Projekat ,,Beogradski dani inženjera’’ održao se već jubilarnu, 15. godinu zaredom od 24. marta do 28. marta na Mašinskom fakultetu i sastojao se iz takmičarskog i edukativnog dela. U okviru takmičarskog dela projekta održana je lokalna runda Evropskog BEST inženjerskog takmičenja, koje se odvijala u dve kategorije - Studija slučaja (Case Study) i Inovativni dizajn (Innovative Design).

Tokom edukativnog dela projekta, takmičari su imali priliku da učestvuju i na dve zanimljive radionice koje su održale Milica Malešević i Ana Pantelić. Verujemo da im je ono što su naučili tokom ovih radionica bilo korisno ne samo na takmičenju, već će biti i u njihovoj inženjerskoj karijeri.

U okviru projekta Beogradski dani inženjera, tradicionalno se održao i Sajam inovacija,  koji je osnovan je sa ciljem da studentima pruži priliku da predstave svoje projekte iz sveta nauke i inženjerstva. Ove godine posetioci Sajma imali su priliku da vide simulator  letenja, letelice i raketu studentske grupe Beoavia, 3D građevinski štampač NaturEca, formulu studentskog tima Drumska strela, projekte tima H-Bridges, zanimljive eksperimente iz sveta nauke, ali i da čuju o održivim klupama startapa Strawberry Energy, kao i o mnogim aktuelnim projektima iz sveta nauke, inženjerstva i tehnologije.

Takmičari su pokazali svoje umeće, sposobnost i kreativnost. Kroz Beogradske dane inženjera, cilj nam je bio da aktiviramo što veći broj mladih, pomognemo im da steknu neformalno obrazovanje i podstaknemo ih na učenje i kreativnost. Naši takmičari su ove godine pokazali da imamo kvalitetne i svestrane studente i da nam je budućnost svetla uz ovako talentovane, vredne i kreativne buduće inženjere, koji su smisao i razlog održavanja Beogradksih dana inženjera.

„Procesaši i polimerac”

Naš ovogodišnji Case Study pokrovitelj je bila kompanija NIS, jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi i jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji. NIS je ovogodišnjim pobednicima date kategorije, timu ,,Procesaši i polimerac’’, koju su činili Marija Tulejić, Martin Savićević, Marija Božović i Gavrilo Mihajlović, studenti završnih godina Tehnološko-metalurškog fakulteta, obezbedio i plaćenu praksu u svojoj kompaniji.

„Sklopka”

Tim ,,Sklopka’’ je pobednik druge kategorije - Inovativnog dizajna, koja se ove godine održala prvi put i čiji je pokrovitelj bila kompanija SBT. Tim su činile Jelena Stanisavljević, Maša Novaković, Iva Marković i Joka Nikolić, studenti Tehnološko-metalurškog i Elektrotehničkog fakulteta.

Pobednici obe kategorije kvalifikovali su se za učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Alpe–Balkan, koja će se održati u Mariboru u maju ove godine, a mi ćemo bodriti naše predstavnike da i tamo budu najbolji, te se plasiraju i u finalnu rundu – EBEC Final, koja će biti održana u Zagrebu.