Навигација

Први пут додељена награда „Недељко Крстајић” за најбоље студенте електрохемије

Опште вестиСтудентске вести

Додељена награда „Недељко Крстајић” за школску 2019/2020. годину

На иницијативу компаније Сигма д.о.о. Кула, а у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом, донета је одлука о успостављању награде „Недељко Крстајић”, која ће се од ове године додељивати најбољем дипломираном студенту студијског подручја Електрохемијско инжењерство.

Награда се први пут додељује 19.10.2021., а услед прошлогодишње погођености пандемијом, додељена је ретроактивно за школску 2019/2020. годину.  Част да буде први носилац награде „Недељко Крстајић”, припала је дипл. инж. Александри Поповић, а новчани део награде у износу од 1000 евра, обезбедила је компанија Сигма д.о.о. Кула.

Дипл. инж. Александра Поповић, добитница награде „Недељко Крстајић”

Свечаној додели награде, коју је уручио декан факултета, на предлог Катедре за физичку хемију и електрохемију, присуствовао је и директор компаније Сигма, Драган Капичић. Његова дугогодишња сарадња са професором Недељком Крстајићем била је усмерена на развој уређаја Хлороген који се користи за производњу дезинфектанта пијаће воде на месту употребе. Развој овог уређаја и његова успешна дугогодишња примена у бројним водоводима у Србији и региону, показатељ су квалитета ове технологије. Управо из тог разлога, господин Капичић је, уз сарадњу са факултетом, желео да пружи подршку младим инжењерима електрохемије, да их мотивише да развијају и дефинишу своје идеје, а у нади да ће факултет изнедрити будуће успешне проналазаче. Поред ове награде, компанија Сигма организује и посете фабрици за студенте електрохемијског инжењерства, у оквиру којих они могу да се практично упознају са производним погоном компаније у чијем развоју је неизбрисив траг оставио и професор Крстајић.

Драган Капичић – директор Сигма д.о.о., Александра Поповић – добитница награде, Марина Џомба – шеф лабораторије, Сигма д.о.о.

Професор Недељко Крстајић био је професор Корозије, Физичке хемије и Хемијске кинетике на Технолошко-металуршком факултету. Својим дугогодишњим и посвећеним радом дао је изузетан научни допринос у области електрохемије. Креатор је бројних проналазачких успеха, од којих је најзначајнији развој технологије Хлороген. Кроз прегршт радова, истраживања и иновација, оставио је велики научни допринос у целокупној електрохемијској заједници. Читав свој радни век посветио је стасавању нових генерација код којих је тежио да подстакне и пробуди истраживачки дух, уверавајући их да је пут знања и изучавања једини исправан. Биће упамћен као изузетан човек, научник, проналазач и посвећен професор.

Професор др Недељко Крстајић

Александра Поповић је завршила основне студије на смеру Електрохемијско инжењерство са највећом просечном оценом, 9.98, а мастер студије са просеком 10 и била Студент генерације ТМФ 2019/20 школске године. Својим трудом, посвећеношћу и успехом заслужено је добила и награду „Недељко Крстајић”.

Честитамо Александри Поповић на овом успеху и желимо јој пуно среће у даљем раду!