Navigacija

Prvi put dodeljena nagrada „Nedeljko Krstajić” za najbolje studente elektrohemije

Opšte vestiStudentske vesti

Dodeljena nagrada „Nedeljko Krstajić” za školsku 2019/2020. godinu

Na inicijativu kompanije Sigma d.o.o. Kula, a u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, doneta je odluka o uspostavljanju nagrade „Nedeljko Krstajić”, koja će se od ove godine dodeljivati najboljem diplomiranom studentu studijskog područja Elektrohemijsko inženjerstvo.

Nagrada se prvi put dodeljuje 19.10.2021., a usled prošlogodišnje pogođenosti pandemijom, dodeljena je retroaktivno za školsku 2019/2020. godinu.  Čast da bude prvi nosilac nagrade „Nedeljko Krstajić”, pripala je dipl. inž. Aleksandri Popović, a novčani deo nagrade u iznosu od 1000 evra, obezbedila je kompanija Sigma d.o.o. Kula.

Dipl. inž. Aleksandra Popović, dobitnica nagrade „Nedeljko Krstajić”

Svečanoj dodeli nagrade, koju je uručio dekan fakulteta, na predlog Katedre za fizičku hemiju i elektrohemiju, prisustvovao je i direktor kompanije Sigma, Dragan Kapičić. Njegova dugogodišnja saradnja sa profesorom Nedeljkom Krstajićem bila je usmerena na razvoj uređaja Hlorogen koji se koristi za proizvodnju dezinfektanta pijaće vode na mestu upotrebe. Razvoj ovog uređaja i njegova uspešna dugogodišnja primena u brojnim vodovodima u Srbiji i regionu, pokazatelj su kvaliteta ove tehnologije. Upravo iz tog razloga, gospodin Kapičić je, uz saradnju sa fakultetom, želeo da pruži podršku mladim inženjerima elektrohemije, da ih motiviše da razvijaju i definišu svoje ideje, a u nadi da će fakultet iznedriti buduće uspešne pronalazače. Pored ove nagrade, kompanija Sigma organizuje i posete fabrici za studente elektrohemijskog inženjerstva, u okviru kojih oni mogu da se praktično upoznaju sa proizvodnim pogonom kompanije u čijem razvoju je neizbrisiv trag ostavio i profesor Krstajić.

Dragan Kapičić – direktor Sigma d.o.o., Aleksandra Popović – dobitnica nagrade, Marina Džomba – šef laboratorije, Sigma d.o.o.

Profesor Nedeljko Krstajić bio je profesor Korozije, Fizičke hemije i Hemijske kinetike na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Svojim dugogodišnjim i posvećenim radom dao je izuzetan naučni doprinos u oblasti elektrohemije. Kreator je brojnih pronalazačkih uspeha, od kojih je najznačajniji razvoj tehnologije Hlorogen. Kroz pregršt radova, istraživanja i inovacija, ostavio je veliki naučni doprinos u celokupnoj elektrohemijskoj zajednici. Čitav svoj radni vek posvetio je stasavanju novih generacija kod kojih je težio da podstakne i probudi istraživački duh, uveravajući ih da je put znanja i izučavanja jedini ispravan. Biće upamćen kao izuzetan čovek, naučnik, pronalazač i posvećen profesor.

Profesor dr Nedeljko Krstajić

Aleksandra Popović je završila osnovne studije na smeru Elektrohemijsko inženjerstvo sa najvećom prosečnom ocenom, 9.98, a master studije sa prosekom 10 i bila Student generacije TMF 2019/20 školske godine. Svojim trudom, posvećenošću i uspehom zasluženo je dobila i nagradu „Nedeljko Krstajić”.

Čestitamo Aleksandri Popović na ovom uspehu i želimo joj puno sreće u daljem radu!