Навигација

Проблем са електронском поштом

Опште вести

Услед струјних удара у петак, дошло је до хардверског квара на једном од два главна сервера факултета. Услед тога већи број сервиса (међу којима је и „web-mail”, за прегледање и слање преко рачунара) је ван функције.

ИТ служба, у сарадњи са сениор администратором Срђаном Поповићем из РЦ ЕТФ, од тренутка хаварије интезивно ради на превазилажењу постостојеће ситуације. Тренутно није могуће предвидети када ће проблем бити у потпуности решен. Уколико акције које се предузимају буду успешне, у току недеље ће се један по један сервис враћати у функцију.

Сервер електронске поште је оспособљен веома брзо после квара, и он неометано ради, једино што се, за сада, електронска пошта може прегледати само на следеће начине:

А) Преко „mail client” програма (као што су, на пример, „Outlook” или „Thunderbird”) са персоналног или лаптоп рачунара. Упутство за инсталацију и подешавање програма „Thunderbird” можете преузети овде.

Б) Преко неке апликације са мобилног телефона. У наставку текста можете погледати упутство за подешавање програма за електронску пошту на платформи Андроид:

1. Преузети неку апликацију за електронску пошту (у овом примеру коришћена је „Email - Fast & Secure Mail”, Edison Software):

2. Покренути је (Open):

3. Додати нови налог (адресу) електронске поште (+Add New/Other Account):

4. Изабрати врсту налога (Other):

5. За приступање менијима за подешавање приступних параметара потребно је активирати Advanced Settings

6. У поље Email уписати своју адресу електронске поште, у поље Password своју лозинку, а остало попунити као што је приказано на слици. Корисничко име (Username) није обавезно, а ако се уписује, ту не треба поново уписати целу адресу електронске поште, већ име под којим корисник жели да се представи примаоцу електронске поште.

У неким апликацијама ће називи поља можда бити на српском:

7. На крају подешавања изаберите налог и отворите га (Continue):