Навигација

Злато за студенте TMF-a – ПОПРИ такмичење

Студентске вести

Злато за студенте TMF-a – ПОПРИ такмичење

Регионално ПОПРИ  је такмичење које од 2004. године промовише предузетништво међу младима. То је модел за развој знања и активно учешће младих у обликовању сопствене будућности. ПОПРИ Интернатионал ЕУСАИР такмичење је процес учења о предузетништву и пословној иницијативи који се одвија неколико месеци пре самог такмичења. За то време тимови развијају своју пословну идеју у пословни модел у писаној форми и усмено након чега је је презентују пред панелом стручњака.

На овогодишњем такмичењу одржаном у Сарајеву у оквиру #ЕУСАИР (Стратегија за Јадранско-Јонску регију), окупили су се најбољи тимови младих људи, одабраних из великог броја тимова из сваке од земаља учесница (Албаније, Хрватске, Грчке, Италије, Сан Марина, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније и Србије), како би представили своје предузетничке идеје. Ове године је учествовало око 300 екипа. Србију су представљали победници у категорији Иновативне идеје на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију – најбољи студентски тим и најбољи средњошколски тим.

Овогодишње такмичење је одржано од 24. до 25. маја у Сарајеву, а победу у обе категорије (студентски тимови и средњошколски тимови) однели су тимови из Србије! Честитамо!

Пословна идеја тима Биљна тајна, са Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду, проглашена је за најбољу студентску идеју:

1. МЕСТО – КАТЕГОРИЈА СТУДЕНТА УНИВЕРЗИТЕТА

Тим: Биљна тајна

Иновативни производ: VeYo - пробиотски еко напитак на бази бадема

Чланови тима победничког тима:

Сара Живановић - Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду  

Милица Милутиновић - Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду    

Душка Ракин - Економски факултет, Универзитет у Београду   

Тамара Живановић -  Економски факултет, Универзитет у Београду    

Алекса Симић - Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду    

Ментори: проф. др Марица Ракин, др Маја Булатовић

VeYo је пробиотски напитак на бази бадема направљен од пулпе која заостаје као нуспроизвод након производње бадемовог млека. Ово иновативно решење представља технолошко и значајно унапређење у заштити животне средине, које има велики потенцијал за дугорочни успех на тржишту с обзиром на пораст тражења замена за млеко. Предложени проналазак испуњава све потребне параметре квалитета и представља напредно решење јер се, за разлику од постојећих биљних напитака, производи искључиво од отпадне пулпе која до сада није имала практичну примену у индустрији, без стварања додатног отпада.