Navigacija

Zlato za studente TMF-a – POPRI takmičenje

Studentske vesti

Zlato za studente TMF-a – POPRI takmičenje

Regionalno POPRI  je takmičenje koje od 2004. godine promoviše preduzetništvo među mladima. To je model za razvoj znanja i aktivno učešće mladih u oblikovanju sopstvene budućnosti. POPRI International EUSAIR takmičenje je proces učenja o preduzetništvu i poslovnoj inicijativi koji se odvija nekoliko meseci pre samog takmičenja. Za to vreme timovi razvijaju svoju poslovnu ideju u poslovni model u pisanoj formi i usmeno nakon čega je je prezentuju pred panelom stručnjaka.

Na ovogodišnjem takmičenju održanom u Sarajevu u okviru #EUSAIR (Strategija za Jadransko-Jonsku regiju), okupili su se najbolji timovi mladih ljudi, odabranih iz velikog broja timova iz svake od zemalja učesnica (Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, San Marina, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije), kako bi predstavili svoje preduzetničke ideje. Ove godine je učestvovalo oko 300 ekipa. Srbiju su predstavljali pobednici u kategoriji Inovativne ideje na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju – najbolji studentski tim i najbolji srednjoškolski tim.

Ovogodišnje takmičenje je održano od 24. do 25. maja u Sarajevu, a pobedu u obe kategorije (studentski timovi i srednjoškolski timovi) odneli su timovi iz Srbije! Čestitamo!

Poslovna ideja tima Biljna tajna, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, proglašena je za najbolju studentsku ideju:

1. MESTO – KATEGORIJA STUDENTA UNIVERZITETA

Tim: Biljna tajna

Inovativni proizvod: VeYo - probiotski eko napitak na bazi badema

Članovi tima pobedničkog tima:

Sara Živanović - Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu  

Milica Milutinović - Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu    

Duška Rakin - Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu   

Tamara Živanović -  Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu    

Aleksa Simić - Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu    

Mentori: prof. dr Marica Rakin, dr Maja Bulatović

VeYo je probiotski napitak na bazi badema napravljen od pulpe koja zaostaje kao nusproizvod nakon proizvodnje bademovog mleka. Ovo inovativno rešenje predstavlja tehnološko i značajno unapređenje u zaštiti životne sredine, koje ima veliki potencijal za dugoročni uspeh na tržištu s obzirom na porast traženja zamena za mleko. Predloženi pronalazak ispunjava sve potrebne parametre kvaliteta i predstavlja napredno rešenje jer se, za razliku od postojećih biljnih napitaka, proizvodi isključivo od otpadne pulpe koja do sada nije imala praktičnu primenu u industriji, bez stvaranja dodatnog otpada.