Навигација

ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ У СРБИЈИ 2022 у категорији "Иновативне идеје"

Опште вести

У свечаној сали Ректората, Универзитета у Београду, у уторак, 11. октобра 2022, одржано је финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију за категорију иновативне идеје, током ког су изабране најбоља средњошколска и најбоља студентска иновација.

На почетку финала, учесницима се, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обратила државни секретар, проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Испред домаћина, Универзитета у Београду, окупљене је поздравио проректор, проф. др Ратко Ристић, као и координатори Такмичења проф. др Војин Шенк, ФТН-Нови Сад и проф. др Драган Повреновић, ТМФ-Београд.

Након одржаних презентације и тзв „златног минута“, на основу оцена чланова жирија, поредак међу студентским тимовима је:

  1. Биљна тајна, Технолошко-металуршки факултет из Београда, иновација „VeYo - Пробиотски еко јогурт на бази бадема“
  2. Еколошки алтруизам, Технолошко-металуршки факултет из Београда, иновација „Модификација секундарног отпадног муља помоћу гљива“
  3. Пољопривредни факултет у Београду, иновација „Производња алкохола за дезинфекцију од воћа и производа од воћа са технолошком грешком и истеклим роком употребе из малопродајних објеката“
  4. Економски факултет у Београду, иновација „AR TourGuide“
  5. Факултет техничких наука из Косовске Митровице, иновација „Аутоматизовани пластеник“
  6. Машинског факултет из Београда, иновација „Automatic Plants Developer“


Најбољи средњошколски тим је тим Еколим из Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша, са иновацијом „Соларни колектор од искоршћених лименки“.

Жири који је оцењивао тимове у финалу, чинили су: Вукица Маричић и Ивана Ковачевић, испред Министарства просвете науке и технолошког развоја, Бојана Крстић, испред Привредне коморе Србије, Проф. др Томислав Тришовић, Технички факултет Чачак, Илија Церовић, главни и одговорни уредник образовно-научног програма РТС и Марко Николић, компанија Футуринг.