Navigacija

TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU U SRBIJI 2022 u kategoriji "Inovativne ideje"

Opšte vesti

U svečanoj sali Rektorata, Univerziteta u Beogradu, u utorak, 11. oktobra 2022, održano je finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju za kategoriju inovativne ideje, tokom kog su izabrane najbolja srednjoškolska i najbolja studentska inovacija.

Na početku finala, učesnicima se, ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obratila državni sekretar, prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Ispred domaćina, Univerziteta u Beogradu, okupljene je pozdravio prorektor, prof. dr Ratko Ristić, kao i koordinatori Takmičenja prof. dr Vojin Šenk, FTN-Novi Sad i prof. dr Dragan Povrenović, TMF-Beograd.

Nakon održanih prezentacije i tzv „zlatnog minuta“, na osnovu ocena članova žirija, poredak među studentskim timovima je:

  1. Biljna tajna, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, inovacija „VeYo - Probiotski eko jogurt na bazi badema“
  2. Ekološki altruizam, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, inovacija „Modifikacija sekundarnog otpadnog mulja pomoću gljiva“
  3. Poljoprivredni fakultet u Beogradu, inovacija „Proizvodnja alkohola za dezinfekciju od voća i proizvoda od voća sa tehnološkom greškom i isteklim rokom upotrebe iz maloprodajnih objekata“
  4. Ekonomski fakultet u Beogradu, inovacija „AR TourGuide“
  5. Fakultet tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice, inovacija „Automatizovani plastenik“
  6. Mašinskog fakultet iz Beograda, inovacija „Automatic Plants Developer“


Najbolji srednjoškolski tim je tim Ekolim iz Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, sa inovacijom „Solarni kolektor od iskoršćenih limenki“.

Žiri koji je ocenjivao timove u finalu, činili su: Vukica Maričić i Ivana Kovačević, ispred Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Bojana Krstić, ispred Privredne komore Srbije, Prof. dr Tomislav Trišović, Tehnički fakultet Čačak, Ilija Cerović, glavni i odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa RTS i Marko Nikolić, kompanija Futuring.