Навигација

Технолошко-металуршки факултет награђен златним медаљама на ТЕСЛА ФЕСТУ 2021

Опште вести

Технолошко-металуршки факултет је учествовао на Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва ТЕСЛА ФЕСТ 2021, одржаном у Новом Саду од 12. до 15. октобра, 2021. г. у организацији Савеза проналазача Војводине. У оквиру поставке Нови мултифункционални биоматеријали за примену у медицини, аутора Вељовић Ђорђе, Ђошић Марија, Звицер Јована, Зебић Маја, Јанаћковић Ђорђе, Јанковић Ана, Матић Тамара, Милетић Весна, Нешовић Катарина, Обрадовић Бојана, Осмокровић Андреа, Петровић Рада, Мишковић Станковић Весна, Стевановић Милена и Стојковска Јасмина, представљен је спектар нових биоматеријала, као и нови биомимични биореактор за истраживања у биомедицини. Ови биоматеријали се развијају и у оквиру европског пројекта ExcellMater (https://excellmater.tmf.bg.ac.rs/sr/srpski-jezik/) којим руководи ТМФ и који је такође представљен на Тесла фесту. Иновација је награђена Златном медаљом.

 

 

Такође, Технолошко-металуршки факултет је добио и златну медаљу Светске организације за интелектуалну својину WIPO за допринос у проналазаштву и националној добробити и развоју.

 

 

Политехнички универзитет у Букурешту (University Politehnica of Bucharest) у Румунији доделио је Награду изврсности иновације (Excellence Innovation Award) тиму проф. Бојане Обрадовић за иновацију Нови биомимични, проточни биореакторски систем за биомедицинска истраживања.

 

Више о учешћу Факултета на овогодишњем Тесла фесту, може се видети овде (https://excellmater.tmf.bg.ac.rs/sr/2021/10/18/tesla-fest-2021-2/)