Навигација

СТУДЕНТИ ТМФ-а ПОБЕДНИЦИ НАЦИОНАЛНОГ ТАКМИЧЕЊА ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ У СРБИЈИ 2019

Опште вести

У оквиру јубиларног, петнаестог по реду, националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији 2019. године, које се одржава под покровитељством Председника Србије, а у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  пријављивање је вршено у три категорије:

  • реализоване иновације (отворена за све становнике Србије)
  • најбоља студентска иновација
  • најбоља средњошколска иновација

 

Финале у категорији „најбоља студентска иновација“, одржано је у петак, 4. октобра у хотелу Фонтана  у Врњачкој Бањи.

У оквиру укупно пријављених 17 студентских иновација, након вишемесечне обуке и провере квалитета иновација, прва два места у финалу освојили су студентски тимови са ТМФ-а, који су се пријавили на такмичење под називима:

  • Еко-Гелко, са иновацијом „Иновативна и еколошко прихватљива технологија за добијање гелних премаза на бази незасићених полиестарских смола са применом у грађевинској индустрији“, у саставу  Александар Јовановић, Јелена Лукић, Јованка Ковачина, Милош Ђурић, Јелена Уљаревић и Јован Којић
  • Фунголигно, са иновацијом „Нова еколошки прихватљивија технологија производње бакар(II)-хидроксида“. У саставу: Наташа Карић,  Дуња Марункић, Милена Милошевић, Младен Бугарчић, Александра Богдановић и Анђела Симовић

Ментори оба тима су били проф. др Александар Маринковић и др Љиљана Пецић.

Поред диплома и плакета, првопласираном тиму је припала и новчана награда у износу од 220.000 динара, а другопласираној екипи 175.000 динара.

Такође, првопласирани тим је стекао шансу и да настави такмичење у оквиру категорије „Реализоване иновације“ и то на нивоу економске евалуације, која ће бити одржана у Привредној комори Србије, чиме су стекли шансу да се, евентуално кроз добар пласман, нађу и у финалу Такмичења 21. децембра, које ће бити директно преношено на РТС-у од 21.00 часа.

Шесточланим жиријем, који је донео одлуку о победнику, председавао је др. Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем у Министарству просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, док су преостали чланови жирија били, Мирко Пешић, директор НТ парка Чачак, Марина Вукобратовић Каран, саветник у Министарству просвете науке и технолошког развоја Ребублике Србије, Игор Матић, члан градског већа Врањачке Бање, Проф. др. Душан Добромиров, Факултет техничких наука, Нови Сад, Небојша Соколовић, директор Електротехничке школе, Ниш.

Снимак целог финала je на youtube линку

Слике

  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_pobednicki_tim_sa_priznanjima.jpg
  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_TIM_Eko_gel.jpg
  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_TIM_Fungo_ligno.jpg