Navigacija

STUDENTI TMF-a POBEDNICI NACIONALNOG TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU U SRBIJI 2019

Opšte vesti

U okviru jubilarnog, petnaestog po redu, nacionalnog Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2019. godine, koje se održava pod pokroviteljstvom Predsednika Srbije, a u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  prijavljivanje je vršeno u tri kategorije:

  • realizovane inovacije (otvorena za sve stanovnike Srbije)
  • najbolja studentska inovacija
  • najbolja srednjoškolska inovacija

 

Finale u kategoriji „najbolja studentska inovacija“, održano je u petak, 4. oktobra u hotelu Fontana  u Vrnjačkoj Banji.

U okviru ukupno prijavljenih 17 studentskih inovacija, nakon višemesečne obuke i provere kvaliteta inovacija, prva dva mesta u finalu osvojili su studentski timovi sa TMF-a, koji su se prijavili na takmičenje pod nazivima:

  • Eko-Gelko, sa inovacijom „Inovativna i ekološko prihvatljiva tehnologija za dobijanje gelnih premaza na bazi nezasićenih poliestarskih smola sa primenom u građevinskoj industriji“, u sastavu  Aleksandar Jovanović, Jelena Lukić, Jovanka Kovačina, Miloš Đurić, Jelena Uljarević i Jovan Kojić
  • Fungoligno, sa inovacijom „Nova ekološki prihvatljivija tehnologija proizvodnje bakar(II)-hidroksida“. U sastavu: Nataša Karić,  Dunja Marunkić, Milena Milošević, Mladen Bugarčić, Aleksandra Bogdanović i Anđela Simović

Mentori oba tima su bili prof. dr Aleksandar Marinković i dr Ljiljana Pecić.

Pored diploma i plaketa, prvoplasiranom timu je pripala i novčana nagrada u iznosu od 220.000 dinara, a drugoplasiranoj ekipi 175.000 dinara.

Takođe, prvoplasirani tim je stekao šansu i da nastavi takmičenje u okviru kategorije „Realizovane inovacije“ i to na nivou ekonomske evaluacije, koja će biti održana u Privrednoj komori Srbije, čime su stekli šansu da se, eventualno kroz dobar plasman, nađu i u finalu Takmičenja 21. decembra, koje će biti direktno prenošeno na RTS-u od 21.00 časa.

Šestočlanim žirijem, koji je doneo odluku o pobedniku, predsedavao je dr. Saša Lazović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dok su preostali članovi žirija bili, Mirko Pešić, direktor NT parka Čačak, Marina Vukobratović Karan, savetnik u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Rebublike Srbije, Igor Matić, član gradskog veća Vranjačke Banje, Prof. dr. Dušan Dobromirov, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole, Niš.

Snimak celog finala je na youtube linku

Slike

  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_pobednicki_tim_sa_priznanjima.jpg
  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_TIM_Eko_gel.jpg
  • /uploads/attachment/vest/563/TMF_TIM_Fungo_ligno.jpg