Навигација

Конкурс за признања "За жене у науци"

Опште вести

Позивамо младе научнице у Србији да се пријаве на овогодишњи национални конкурс „За жене у науци“


Четрнаести циклус Националног програма „За жене у науци“ намењен је младим научницама у Србији, до 35 година живота, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Најталентованије младе научнице биће награђене признањима и финансијским делом награде у вредности од по 5 хиљада евра. Национална признања „За жене у науци“ представљају подршку њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији, а новчана средства намењена су за реализацију њихових значајних научних истраживања.
Пријаве се подносе електронским путем, а на веб сајту www.zeneunauci.co.rs се налазе све информације о самом програму и начину пријављивања, укључујући и пријавни формулар и општа правила конкурса за 2024. годину.
Чувена међународна иницијатива Лореал – Унеско „За жене у науци“ (L'Oreal- UNESCO For Women in Science) обележила је 25 година постојања, док је овај програм у Србији покренут 2010. године и спроводи се у партнерству Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и компаније Лореал Балкан. До данас је на конкурсу за Национална признања учествовало више од 600 младих научница, а њих 38 је награђено у укупном износу већем од 20 милиона динара. Циљ програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. Јавно проглашење победница конкурса „За жене у науци“ у Србији биће на свечаној церемонији крајем 2024. године.
Свету је потребна наука, а науци су потребне жене!