Навигација

Почетак сарадње са универзитетом Јејл (Yale)

Опште вести

„Global Greenchem Innovation and Network Program”

Овај програм је шестогодишњи заједнички подухват Универзитета Јејл, Организације Уједињених Нација за индустријски развој (УНИДО) и шест земаља у развоју: Индонезије, Јордана, Перуа, Србије, Уганде и Украјине; локални Национални центри за чистију производњу из тих земаља играће кључну улогу у иницијативи. Три основне компоненте настоје да омогуће изградњу капацитета за зелену хемију капацитета, створе подршку иновацијама и допринесу развоју нових изума и прошире перспективне технологије:

  • Стварање међусобно повезаног глобалног онлајн алата за зелену хемију;
  • Извођење програма акцелератора зелене хемије у различитим земљама, фокусирајући се на учеснике: Јордан, Индонезија, Перу, Србија, Уганда и Украјина;
  • Развој и подршка пројектима смањења перзистенстних органских загађивача (ПОП) или живе у индустрији.

"Одушевљени смо што почињемо рад на Глобалном програму иновација и мреже „Гринхем” са мрежом Националних центара за чистију производњу, укључујући Технолошки и металуршки факултет Универзитета у Београду. Да би се користи од зелене хемије оствариле широм света, потребна су нам јака партнерства и посвећени партнери који имају искуства у изградњи капацитета и ширењу зелене хемије. Срећни смо што имамо живахну мрежу шампиона у Србији са којима ћемо се ангажовати како би шестогодишњи пројекат био успешан".

Др Каролина Мелор, програмски директор.
Центар за зелену хемију и зелени инжењеринг
Универзитет Јејл