Навигација

Семинар "Интелигента амбалажа"

Привредна Комора Србије редовно одржава семинаре са циљем да информишу инжењере из компанија – чланца ПКС, о најновијим достигнућима и кретањима у разним областима привредне делатности.

У жељи да колегама из индустрије амбалаже и графичке индустрије обезбеди најсвежије информације о трендовима у свету, ПКС се обратила Технолошко-металуршком факултету са предлогом да заједнички организују семинар посвећен "интелигентној амбалажи". Позив је радо прихваћен, па је група професора са Графичког инжењерства, дизајна и амбалаже, Инжењерства материјала и Биохемијског инжењерства и биотехнологије припремила и 12.05.2017. одржала неколико интересантних предавања.

На почетку семинара, одато је признање за дугогодишњи рад господину Новици Вучетину, доајену амбалажне струке, оснивачу часописа Савремено паковање, који и данас излази у дигиталној форми.

После представљања колеге Вучетина, пред око 40 колега из амбалажне и графичке индустрије, представљен је и нови наставни профил у оквиру Инжењерства материјала на ТМФ-у: ГРАФИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО, ДИЗАЈН И АМБАЛАЖА.

Одржана су предавања са следећим темама:

- Активна и интелигентна амбалажа, Ненад Ђорђевић
- Полимерна деградабилна амбалажа, Мелина Калагасидис Крушић
- Композитни и функционални материјали у амбалажној индустрији, Радмила Јанчић-Хајнеман
- Означавање амбалаже, Предраг Живковић
- Паковање прехрамбених производа, Милена Жужа
- Савремени поступци штампања амбалаже, Предраг Живковић
- Амбалажни облици са напредним функцијама, Предраг Живковић

Семинар "интелигентна амбалажа" је, као и ова пракса сталног усавршавања колега из привреде, повољно оцењен међу учесницима, тако да ће ПКС и ТМФ настојати да наставе и прошире сарадњу на овом а и другим пољима.