22ББИ410 - Биотехнолошки практикум 2
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Биотехнолошки практикум 2 | |||
Акроним | 22ББИ410 | |||
Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
Модул | ||||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
Условљност другим предметом | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање и овладавање појединим фазама биотехнолошке производње као и целокупним технолошким поступком кроз теоријски и практичан рад, уз извођење конкретних прорачуна (материјални, енергетски биланси, стехиометрија производа, кинетика процеса) и оцену квалитета насталих производа прехрамбене биотехнолошке производње. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Кроз извођење наставе студент уз стечене теоријске основе, добија и потребно пракично искуство које је од значаја за будући рад у индустријским условима и вођење биотехнолошке производње. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Садржај курса чине теоријска и лабораторијска настава која обухвата предмете Микробиологија, Сировине у биотехнологији и Прехрамбена биотехнологија. У оквиру теоријске наставе обрадиће се основе везане за конкретну технологију и неопходне за извођење лабораторијских вежби. | |||
Садржај практичне наставе | Подељен је у неколико области: • Стехиометрија биотехнолошких процеса • Ензимска хидролиза скроба • Добијање биоетанола из различитих сировина • Имобилизација ензима и ћелија • Одређивање протеина млека и сурутке и њихово раздвајање гел електрофорезом • Анализа параметара квалитета сировина у прехрамбеној биотехнологији (слад/меласа, сурутка) • Производња кисело- млечних напитака • Микробиолошка и хемијска анализа квалитета производа прехрамбене биотехнологије - пиво, - вино, - сирће • Анааеробна дигестија и производња биогаса | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
1 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Студенти у оквиру курса се најпре теоријски упознају са конкретним биотехнолошким производима, а затим самосталним или групним лабораторијским вежбањем изводе поједине фазе производње или целокупан технолошки поступак добијања одређеног производа, као и проверу квалитета насталих производа. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 40 | |
Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |