Navigation

проф. др Маја Вукашиновић-Секулић

Редовни професор
Катедра за биохемијско инжењерство и биотехнологију

ТМФ - велика зграда, канцеларија 70

011/3303845
локал845
Научна областБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Датум избора у звањеOctober 16, 2023

Предмети

14МБИП0114MBIP01 - Food microbiology and microbiological analytics
22ББИ3822BBI38 - Genetics
22Д12922D129 - Industrial microbiology
22ЗП21222ZP212 - Microbiology
22ММАХ22MMAH - Food microbiology and microbiological analytics
22МТФМП22MTFMP - Technology of fermented dairy products
22МФМ22MFM - Pharmaceutical microbiology
ББИ38BBI38 - Genetics
Д104ББD104BB - Industrial microbiology
ЗП212ZP212 - Microbiology
ЗП44ZP44 - Professional practice
МБИП3MBIP3 - Technology of fermented dairy products
ХФИ312HFI312 - Microbiology

Легенда:

ЗП...,14ЗП...заједнички предмет на основним академским студијама (ОАС)
Т...,14Т...текстилна технологија (ОАС)
Х...,14Х...хемијско инжењерство (ОАС)
Б...,14б...биохемијско инжењерство и биотехнологија (ОАС)
ИЖС, 14ИЖС...инжењерство заштите животне средине (ОАС)
МИН...,4МИН...металуршко инжењерство (ОАС)
ИИМ...,14ИИМ...инжењерство материјала (ОАС)
ИГИ...,14ИГИ...графичко инжењерство, дизајн и амбалажа (ОАС)
М...,14М...мастер студије
Д...,14Д...докторске студије

Библиографија

Радови у часописима

  1. Jasmina Stojkovska, Danijela Kostic, Zeljka Jovanovic, Маја Вукашиновић-Секулић, Весна Мишковић-Станковић, and Бојана Обрадовић, A comprehensive approach to in vitro functional evaluation of Ag/alginate nanocomposite hydrogels, CARBOHYDRATE POLYMERS, 111, 2014, pp. 305-314
  2. Александра Ђукић Вуковић, LJiljana Mojović, Maja Vukašinović-Sekulić, Svetlana Nikolić Poligenis, and Jelena Pejin, Integrated production of lactic acid and biomass on distillery stillage, BIOPROCESS AND BIOSYSTEMS ENGINEERING, 93, 4, 2013, pp. 811-818
  3. Александра Ђукић Вуковић, Љиљана Мојовић, Маја Вукашиновић-Секулић, Марица Ракин, Светлана Николић Полигенис, Jelena Pejin, and Маја Булатовић, Effect of different fermentation parameters on L- lactic acid production from liquid distillery stillage, FOOD CHEMISTRY, 134, 2, 2012, pp. 1038-1043

Менторство

Докторске академске студије

  • Инкапсулација активних компоненти у пектин и хитозан за примену у активном паковању и биопестицидима, Јелена Јовановић, 28.12.2022.

Мастер академске студије

  • Утицај етарског уља цимета на раст и метаболичку активност ферментативних врста квасаца, Милена Дракулић, 29.09.2023.
  • Осетљивост Candida albicans и Saccharomyces boulardii на етарска уља босиљка и матичњака, Ивана Старчевић, 29.09.2023.
  • Одређивање минималне инхибиторне и минималне фунгицидне концентрације етарских уља тимијана и ђумбира према Candida albicans и Saccharomyces boulardii, Бојана Цветковић, 26.12.2022.
  • Антифунгална ефикасност етарских уља цејлонског цимета и дивљег оригана према Candida albicans и Saccharomyces boulardii, Анђела Бошковић, 30.09.2022.
  • Упоређивање антифунгалне ефикасности етарских уља нане и лаванде према Candida albicans и Saccharomyces boulardii, Анђела Павловић, 30.09.2022.
  • Синтеза и карактеризација хидрогелова поливинил-алкохол/хитозан са гентамицином, Марко Опсеница, 23.09.2022.
  • Утицај етарског уља каранфилића на раст и метаболичку активност ферментативних врста квасаца, Татјана Мајсторовић, 30.09.2021.
  • Осетљивост сојева Lactobacillus acidophilus на етарско уље каранфилића, Дарја Јовановић, 30.09.2021.
  • Антимикробна активност етарског уља каранфилића према пробиотским врстама организама, Марина Милорадовић, 30.09.2021.
  • Антибактеријско дејство етарског уља каранфилића према различитим сојевима Lactobacillus rhamnosus, Милица Васић, 30.09.2021.
  • Утицај различитих фактора на антимикробну активност етарских уља, Марија Миљковић, 03.12.2020.
  • Микробиолошка контрола квалитета воде након адсорпционе филтрације намењена за примену у фармацеутској индустрији, Андријана Вујић, 30.09.2020.
  • Антибактеријска активност етарског уља каранфилића према врстама рода Bacillus, Љубомир Делић, 30.09.2019.
  • Антибактеријски ефекат етарског уља каранфилића према Listeria monocytogenes, Кристина Мандић, 30.09.2019.
  • Антибактеријски ефекат етарског уља каранфилића у млеку према патогеним врстама бактерија узрочницима тровања храном, Александра Митрић, 29.08.2019.
  • Синергистички ефекат етарског уља каранфилића и етанолног екстракта прополиса према Candida albicans, Никола Ковачевић, 28.09.2018.
  • Биолошка својства сунцокретовог меда, Мирослав Жеравица, 08.05.2018.
  • Карактеристике биоактивних пептида ослобођених трипсином из концентрата протеина соје, Софија Урошевић, 06.12.2017.
  • Биолошка активност и технолошке карактеристике пептида ослобођених након хидролизе концентрата протеина сурутке трипсином, Александра Тодоровић, 30.09.2016.
  • Антимикробна активност етарског уља куркуме и ђумбира, Ивана Николић, 30.09.2016.
  • Антимикробна активност етарског уља плода клеке, Петар Андрејић, 06.05.2016.
  • Антимикробна активност шумског меда са планине Гоч, Марина Радуловић, 30.09.2015.
  • Антимикробна активност медитеранских биљака, Бојана Шошкић, 30.09.2015.
  • Утицај галактоолигосахарида на активност и стабилност пробиотских бактерија у ферментисаним напицима на бази сурутке, Дуња Реџић, 30.09.2015.
  • Утицај концентрата протеина сурутке и меда на карактеристике ферментисаних напитака на бази сурутке, Јована Цветић, 08.12.2014.
  • Антимикробна активност багремовог и ливадског меда, Сандра Јовановић, 03.12.2014.
  • Примена меда у производњи ферментисаних напитака на бази сурутке, Дејан Карлечик-Радоњић, 30.09.2014.
  • Утицај садржаја млечне масти у напицима на бази сурутке, на раст и преживљавање пробиотске стартер културе ABY-6, Анета Бадркић, 18.02.2014.
  • Активности комерцијалне стартер културе ABY-6 у различитим врстама сурутке, Марина Томић, 30.09.2013.
  • Утицај садржаја суве материје у напицима на бази сурутке, на раст и преживљавање пробиотске стартер културе ABY-6, Марија Ољачић, 30.09.2013.
  • Производња функционалних напитака од козје сурутке са додатком инулина, Марија Васић, 28.09.2012.
  • Развој стартер култура за производњу функционалних напитака од сурутке, Жаклина Тасић, 25.09.2012.

Основне академске студије

  • Упоређивање антифунгалне активности етарског уља фенеле према Saccharomyces boulardii и Saccharomyces cerevisiae, Тања Симеуновић, 28.09.2023.
  • Примена етарског уља еукалиптуса код лечења кандидијаза, Ивана Јаћимовски, 28.09.2023.
  • Антифунгална активност етарског уља лимунове траве према Candida albicans и Saccharomyces boulardii, Софија Банковић, 13.09.2023.
  • Антифунгална активност етарског уља ловора према Candida albicans, Нера Давидовић, 30.09.2022.
  • Одређивање минималне инхибиторне и минималне фунгицидне концентрације етарског уља ловора према Saccharomyces boulardii, Милена Дракулић, 30.09.2022.
  • Одређивање минималне инхибиторне и минималне бактерицидне концентрације етарског уља каранфилића према Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii, Бојана Максимовић, 24.06.2022.
  • Утицај етарског уља каранфилића на раст и метаболичку активност Lactobacillus reuteri, Марија Пећинар, 28.02.2022.
  • Осетљивост врста рода Lactobacillus на етарско уље каранфилића, Александра Арсовић, 06.12.2021.
  • Испитивање антибактеријског ефекта етарског уља каранфилића према Lactobacillus pentosus, Ивана Старчевић, 30.09.2021.
  • Антибактеријска активност етарског уља каранфилића према Lactоbacillus paracasei, Бојана Цветковић, 30.06.2021.
  • Примена етарских уља код лечења инфекција проузрокованих резистентним сојевима микроорганизама, Ивана Шарић, 09.03.2021.
  • Употреба етарских уља у конзервисању прехрамбених производа, Јована Миленковић, 30.09.2020.
  • Инхибиторни ефекат етарских уља зачинског и лековитог биља према врстама рода Bacillus, Дарја Јовановић, 30.09.2020.
  • Антифунгална активност етарских уља зачинског и лековитог биља према узрочницима кварења хране, Татјана Мајсторовић, 30.09.2020.
  • Примена етарских уља зачинског и лековитог биља у производњи различитих врста сира, Нађа Чупић, 24.09.2020.
  • Биолошка својства етарског уља каранфилића, Милица Васић, 13.07.2020.
  • Антибактеријска активност етарског уља каранфилића према Salmonella enterica serovar. Enteritidis, Јована Дрдановски, 27.09.2019.
  • Кинетика антибактеријске активности етарског уља каранфилића према врстама рода Bacillus у медијумима са различитим садржајем органских материја, Наталија Алексић, 15.07.2019.
  • Утицај органских материја на антибактеријску активност етарског уља каранфилића према Staphylococcus aureus, Невена Тројановић, 28.06.2019.
  • Примена етарског уља каранфилића и етанолног екстракта прополиса код оралних кандидијаза, Милица Ћурчић, 10.05.2019.
  • Антибактеријска активност етарског уља каранфилића у млеку према Staphylococcus aureus, Александра Додер, 28.09.2018.
  • Примена микроталасног третмана за смањење алергености глутена пшеничног брашна, Тамара Тадић, 28.09.2018.
  • Антифунгална активност етарског уља тимијана према Candida albicans, Бојана Милићевић, 28.09.2018.
  • Антибактеријска активност етарског уља тимијана према патогеним врстама бактерија узрочницима тровања храном, Анђела Пауновић, 24.09.2018.
  • Антибактеријска активност етарског уља каранфилића према Staphylococcus aureus, Александра Митрић, 06.07.2018.
  • Антифунгална активност етанолног екстракта прополиса према Candida albicans, Даница Костић, 17.04.2018.
  • Примена етарског уља каранфилића код инфекција које изазива Candida albicans, Александра Цвјетковић, 30.09.2017.
  • Примена етанолног екстракта прополиса код инфекција које изазива Staphylococcus aureus, Катарина Савић, 28.09.2017.
  • Антибактеријска активност етанолног екстракта прополиса према Staphylococcus epidermidis, Сузана Караћ, 28.09.2017.
  • Антимикробна активност прополиса, Катарина Пајкић, 22.06.2017.
  • Антимикробна активност етарског уља каранфилића, Јелена Урошевић, 30.09.2016.
  • Микробиолошко испитивање савске воде, Ана Максимовић, 18.12.2015.
  • Антифугална активност етарског уља медитеранских биљака према Candida albicans, Драгана Марковић, 30.09.2015.
  • Антибактеријска активност етарског уља дивљег оригана према Грам негативним врстама бактерија, Александра Тодоровић, 30.09.2015.
  • Физичко-хемијска и сензорска својства пробиотског ферментисаног напитка на бази сурутке, Катарина Буљубашић, 30.09.2015.
  • Антибактеријског активност етарског уља дивљег оригана према врстама Staphylococcus, Тијана Миленковић, 30.09.2015.
  • Утицај термичког третмана на физичко-хемијска својства пробиотског ферментисаног напитка на бази сурутке, Наталија Вулин, 29.04.2015.
  • Антимикробна активност ливадског меда различитог географског порекла, Ана Тончев, 30.09.2014.
  • Испитивање антимикробне активности багремовог меда агар дифузионом методом, Вања Лужник, 30.09.2014.
  • Микробна производња α-галактозидаза помоћу бактерија млечне киселине, Петар Милкић, 30.09.2014.
  • Стабилност пробиотских бактерија у ферментисаним напицима на бази сурутке са смањеним садржајем лактозе, Никола Бешлић, 30.09.2014.
  • Примена β-галактозидазе у производњи ферментисаних напитака на бази сурутке са смањеним садржајем лактозе, Дуња Реџић, 30.09.2014.
  • Утицај ензимски хидролизоване лактозе на активност ABY-6 стартер културе у напицима на бази сурутке, Александра Павић, 16.07.2014.
  • Примена Bifidobacterium bifidum NRRL B-41410 у производњи функционалних напитака од сурутке, Марија Ољачић, 27.09.2012.

Основне студије

  • Примена комерцијалне стартер културе ABY-6 у производњи функционалних напитака на бази сурутке, Јелена Андрић, 27.06.2013.
  • Производња функционалних напитака од мешавине козје и овчје сурутке, Александра Аџић, 22.02.2013.
  • Оптимизација услова за производњу млечне киселине помоћу Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469, Маја Ковачевић, 09.06.2010.
  • Примена бактерија млечне киселине у производњи млечне киселине, Јована Зеленбаба, 02.06.2010.
  • Селекција квасаца намењених производњи функционалне сточне хране, Тијана Топаловић, 10.09.2009.
  • Селекција бактерија млечне киселине за производњу сточне хране на бази кукурузне џибре, Дијана Маљеновић, 27.01.2009.
  • Испитивање пробиотских особина различитих врста квасца, Дијана Јечменица, 30.12.2008.
  • Микробиолошка и хемијска анализа воде акумулационог језера Гружа, Драгана Калушевић, 06.05.2008.
  • Карактеризација бактериоцина природног изолата Lactococcus lactis ssp. lactis BGBK-12, Ивана Зековић, 09.11.2007.
  • Испитивање квалитета кукурузне џибре и могућност њене примене као сточне хране, Маријана Мршовић, 20.07.2007.
  • Побољшање виабилности квасца Saccharomyces ellipsoideus у ферментисаним хидролизатима кукурузног брашна са додатком различитих витамина и минерала, Јелена Алексић, 22.06.2007.
  • Примена квасца Saccharomyces ellipsoideus у производњи биоетанола из хидролизата кукурузног брашна, Александра Даксеровић, 07.05.2007.
  • Карактеризација бактерија млечне киселине из младог козјег сира, Јована Рипић, 19.05.2006.