Навигација

ТЕТ213 - Текстилна помоћна средства

Спецификација предмета
НазивТекстилна помоћна средства
АкронимТЕТ213
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан предмет
   Условљност другим предметомнемаОблик условљености
   Циљеви изучавања предметаУпознавање са теоријским и практичним основама примене хемијских производа који се користе у току прераде текстилног материјала од сировине до готовог производа (текстилна помоћна средства). Стицање неопходних знања потребних за познавање и управљање процесима обраде текстилног материјала из воденог система, са циљем прилагођавања раду у индустријским условима. Успостављање солидне основе за даљи развој и усавршавање кроз интердисциплинарни приступ решавању инжењерских проблема у пракси.
   Исходи учења (стечена знања)Са циљем добијања потребних знања за рад у индустријским условима, студенти су оспособљени да на инжењерски начин приступе избору, припреми и примени текстилних помоћних средстава у различитим фазама прераде текстилног материјала.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеДаје знања о класификацији текстилних помоћних средстава и њиховом историјском развоју. Даје основна знања о води као најчешће коришћеном медијуму у обради текстилног материјала (модел структуре воде на граници фаза). У складу са чињеницом да су површински активне материје најчешћа компонента у саставу текстилних помоћних средстава, посебна пажња је посвећена функционалним својствима површински активних материја, као и интеракцијама површински активних материја са текстилним влакнима и са осталим компонентама присутним у систему за обраду текстилног материјала. Детаљно се обрађује примена и својства најважнијих текстилних помоћних средстава (нпр. средства за скробљење; помоћна средства за производњу и прераду влакана и пређа; помоћна средства за претходну припрему и бојење). Посебно се разматрају модерни аспекти обраде текстилног материјала, као нпр. екотоксиколошки аспекти и примена алтернативних метода побољшања процеса.
   Садржај практичне наставе
   Литература
   1. Д. Џокић, Површински активне материје (Тензиди), научна књига, Београд (1985).
   2. Д. Јоцић, Материјал са предавања
   3. Група аутора, "Textilhilfsmittel" у "Ullmans Enzyklopaedie der Technischen Chemie", 4. издање, Band 23, Verlag Chemie, Weinheim, str. 1-102 (1983).
   4. J.Shore Ed., Colorants and Auxiliaries, Organic chemistry and application properties, Volume 2 – Auxiliaries, Society of Dyers and Colourists, Bradford (1990).
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   4
   Методе извођења наставеТеоријска настава, семинарски рад
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавањаПисмени испит
   Практична наставаУсмени испит60
   Пројекти
   Колоквијуми
   Семинари40