Навигација

Д122 - Биоактивне материје у козметичким производима

Спецификација предмета
НазивБиоактивне материје у козметичким производима
АкронимД122
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
   Условљност другим предметомОблик условљености
   Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенте оспособи да раде на изоловању или биотехнолошкој производњи активних материја које би ефикасно могле бити примењене у козметичком препарату. Такође је циљ, да студент стекне знања и вештине из формулисања и производње биоактивних козметичких производа. ;
   Исходи учења (стечена знања)По завршеном курсу студент треба да буде у стању да користи специјализовано знање које ће му омогућити да правилно бира активне компоненте за производњу козметичких производа, креира безбедне и квалитетне производе, води и унапређује процесе за њихову производњу, адекватно их чува и контролише њихов квалитет.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеПредмет упознаје студенте са активним материјама које се користе у производњи козметичких производа, њиховим деловањем на кожу, начином производње и формулисања, као и методама инкапсулације и контролисаног отпуштања. Настава обухвата следећа поглавља: Козмецеутици; Интеракција активне супстанце и коже; Активне материје биљног порекла;активне материје добијене биотехнолошки; витамини; хидрокси киселине, протеини и пептиди; полисахариди; антиоксиданси; липиди; заштита активних компоненета .
   Садржај практичне наставеСеманарски рад је везан за избор активне компоненте, њене карактеристике и деловање на кожу, могућност производње, пречишћавања и карактеризације.
   Литература
   1. S.Šiler-Marinković , Aktivne materije u kozmetičkim proizvodima, ISBN 86-7401-200-0, TMF, Beograd , (2004) , 172 str
   2. M. Paye, A.´ O. Barel, H. I. Maibach, Handbook of cosmetic science and technology, CRC Press, Taylor & Francis Group, 2006
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   2
   Методе извођења наставеНастава се изводи кроз презентације градива на видео биму и дискусију током одбране семинарског рада.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавањаПисмени испит
   Практична наставаУсмени испит70
   Пројекти
   Колоквијуми
   Семинари30