14ХКК48 - Контрола квалитета индустријских производа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Контрола квалитета индустријских производа | |||
| Акроним | 14ХКК48 | |||
| Студијски програм | Хемијско инжењерство | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | Аналитичка хемија, Аналитичке технике у контроли квалитета, Инструменталне методе | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ курса је да студенти изуче и савладају основне принципе производних процеса у разним индустријским гранама. Поред тога студенти треба да савладају принципе хемијске анализе реалних система који обухватају сировине, производе и међупроизводе и да их примене у контроли квалитета индустријских производа и унапређењу технолошких поступака. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Способност за индивидуални и тимски рад на примени стандардних и развоју нових метода за контролу и унапређење квалитета у индустријској производњи. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Увод у технологију, њен задатак и значај. Улога контроле квалитета у индустрији и могући правци унапређења квалитета производа и процеса производње. ; Чврста, течна и гасовита горива и методе за контролу квалитета. Производња и анализа неорганских материјала. Контрола квалитета сировина и готових производа у металургији. Масти и уља и површински активне супстанце. Производња шећера, скроба и целулозе. Производња пива и алкохола и контрола процеса и квалитета готових производа. Прерада и штављење сирове коже. Анализа помоћних средстава за штављење и контрола квалитета готових кожа. Пластичне масе и гума, поступци производње и методе испитивања квалитета. Пестициди. Механизам деловања, производња и методе испитивања. | |||
| Садржај практичне наставе | Лабораторијске вежбе (Испитивање квалитета горива, силиката, легура, масти и уља, сапуна и детерџената, пива и алкохола, коже). | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 3 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска настава, експерименталне вежбе и домаћи задаци. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 15 | Усмени испит | 50 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 25 | |||
| Семинари | ||||
