Навигација

ХПИ311 - Природни полимери

Спецификација предмета
НазивПриродни полимери
АкронимХПИ311
Студијски програмХемијско инжењерство
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан предмет
  Условљност другим предметомnemaОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаUpoznavanje studenata sa specifičnostima prirodnih polimera. U okviru ovog kursa studenti će steći znanja o načinima izdvajanja i dobijanja prirodnih polimera, njihovoj modifikaciji i njihovom ponašanju kao materijala – svojstvima, primeni i degradaciji. Studenti će se posebno upoynati sa prednostima prirodnih polimera u odnosu na sintetske u pogledu njihove obnovljivosti kao sirovina i njihovih ekoloških aspekata – biodegradabilnosti, netoksičnosti itd.
  Исходи учења (стечена знања)Student poznaje prirodne polimere, njihova svojstva i mogućnosti primene kao materijala. Upoznat je sa njihovom razlikom u odnosu na sintetske polimere, u stanju je da prepozna i poredi svojstva prirodnih polimera u odnosu na sintetske. Poznaj specifičnosti njihove primene i načina proizvodnje produkata na bazi prirodnih polimera
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеU okviru ovog predmeta studenti će upoznati prirodne polimere, njihovu podelu i klasifikaciju, kao i postupke njihove modifikacije i primenu kao materijala. Studenti će se upoznati i sa specifičnostima degradacije ovih polimera. Poglavlja su: monosaharidi, polisaharidi, polifenoli, politerpeni, nezasićene kiseline, masti i ulja, aminokiseline, proteini, degradacija prirodnih polimera.
  Садржај практичне наставеse sastoji od laboratorijskih vežbi izdvajanja prirodnih polimera iz prirodnih proizvoda različitim metodama, njihovo prečišćavanje, modifikacija prirodnih polimera, analiza starenja i degradacije prirodnih polimera.
  Литература
  1. B. Andričić, Prirodni polimerni materijali, Sveučilište u Splitu, 2009.
  2. S. Veličković, Prirodni polimeri, laboratorijski praktikum, TMF, 2013.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  101
  Методе извођења наставеPredavanja i laboratorijske vežbe
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања4Писмени испит
  Практична настава30Усмени испит50
  Пројекти
  Колоквијуми10
  Семинари6