Навигација

Д166 - Санитарна микробиологија

Спецификација предмета
НазивСанитарна микробиологија
АкронимД166
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенте упозна са основним аспектима микробиолошког хазарда, мерама превенције и ; микробиолошким техникама за анализу ризика у областима производње хране и фармацеутских производа као ; и у водоснабдевању и биотехнолошким лабораторијама. Предмет укључује анализу студије случаја.
    Исходи учења (стечена знања)После успешног савладавања предмета студенти су: (1) стекли способност да анализирају одређене аспекте безбедности производа у процесу производње; (2) овладали техникама микробиолошке анализе хране, фармацеутских препарата и воде; (3) стекли комуникационе и социјалне компетенције потребне за рад у тиму; (4) стекли вештине комуникације за јасно формулисање и представљње задатка, начина решавања и резултата рада.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет упознаје студенте са основним принципима контроле микробиолошког хазарда у производњи хране, фармацеутских препарата и водоснабдевању и укључује следеће наставне јединице: - груписање микроорганизама према нивоу биолошког хазарда; - инфекције - како се јављају, путеви преношења и начини деловања; - мере превенције биолошког хазарда; - аеросоли као извор биолошке контаминације; -контрола биолошког хазарда - дезинфекција просторија, радних површина, опреме; - микробиолошка контрола хране, воде, фармацеутских производа - узорковање и анализе; - заштитна одећа, лична хигијена, имунизација; - биосигурносни кабинети - нивои, принцип рада, конструкција; - транспорт инфективног материјала; - законска регулатива, стандарди везани за микробиолошку безбедност
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад је везан за теоријску обраду појединачних области и практични рад у микробиолошкој лабораторији
    Литература
    1. Imholte, Thomas J. 1984. Engineering for Food Safety and Sanitation. Technical Institute of Food Safety, Crystal, MN.
    2. Harrigan, W.F. and R.W.A. Park. 1991. Making Safe Food: A management guide for microbial safety. Academic Press, Inc. San Diego.
    3. Jowitt, R. 1980. Hygenic Design and Operation of Food Plants. Ellis Horwood, Ltd., AVI Publishing, Westport, Connecticut.
    4. Marriott, N.G. 1989. Principles of Food Sanitation. Van Nostrand Reinold, New York. ; Branen A.L. and Davidson, P.M. 1983. Antimicrobials in Foods. Marcel Dekker, New York ;
    5. Buchanan E. C., McKinnon T. B., Scheckelhoff J. D. and Schneider J. P., Principles of sterile product preparation, Revised 1st Edition, American Society of Health-System Pharmacists, 2002
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    1.50.5
    Методе извођења наставеНастава укључује предавања, лабораторијске вежбе и студију одређеног случаја
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава30Усмени испит55
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари15