МБИП3 - Технологија ферментисаних млечних производа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија ферментисаних млечних производа | |||
| Акроним | МБИП3 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Нема | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да се студенти упознају са технологијом производње ферментисаних млечних производа. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Оспособљавање студената за производњу разних врста млечних производа | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Значај млека и производа од млека у исхрани човека; хемијски састав и физичке особине млека намењеног производњи ферментисаних млечних производа; обрада млека у млекари, стартер културе за производњу ферментисаних млечних производа; производња ферментисаних млечних напитака (кисело млеко, јогурт, воћни јогурт, ароматизовани јогурт, кисело млеко, ацидофилно млеко, кефир, кумис), производња павлаке, производња сира (свежи, тврди, полутврди, полумеки, меки сиреви и сиреви са плеснима), зрење сира (микробиолошке и биохемијске промене током примарног и секундарног зрења сира), мане ферментисаних млечних производа и узрочници кварења, контрола млека и млечних производа. | |||
| Садржај практичне наставе | Узорковање и сензорно оцењивање млека и млечних производа; квалитативна и квантитативна анализа компонената млека; аналаиза стартер култура намењених производњи ферментисаних млечних производа; лабораторијска производња ферментисаних напитака (јогурта и киселог млека) и сира; анализа ферметисаних млечних производа. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 0 | 1 | ||
| Методе извођења наставе | Презентације, вежбе се изводе у мањим групама, консултације | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 20 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | 15 | |||
