Навигација

22МЗМН - Загађујуће материје у намирницама

Спецификација предмета
НазивЗагађујуће материје у намирницама
Акроним22МЗМН
Студијски програмИнжењерство заштите животне средине
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомнемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студентима пружи теоријска и практична знања везана за порекло загађујућих материја у намирницама, њиховa физичко-хемијскa својства, штетно дејство и процену здравственог ризика, као и о методама хемијске анализе које се користе за њихову детекцију.
      Исходи учења (стечена знања)Стицање теоријских и практичних знања везаних за порекло, својства, штетно дејство, као и методе анализе загађујућих материја у намирницама. Развијање способности да се препозна аналитички проблем и изабере одговарајућа аналитичка метода за његово решавање. Савлађивање техника припреме и анализе реалних узорака. Развијање комуникационих вештина током писане и усмене презентације семинарских радова.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУвод. Путеви доспевања загађујућих материја у намирнице. Процена здравственог ризика. Законска регулатива. Неорганске загаћујуће материје у намирницама: тешки метали и металоиди. Органске загађујуће материје пореклом из животне средине: полициклични ароматични угљоводоници, полихлоровани бифенили, фурани и диоксини. Пестициди. Микотоксини. Остаци ветеринарских производа у намирницама. Хемијска анализа загађујућих материја у намирницама: узорковање, припрема узорка, инструменталне методе квалитативне и квантитативне анализе загађујућих материја у намирницама.
      Садржај практичне наставеЛабораторијске вежбе: Одређивање садржаја тешких метала у вину методом атомске апсорпционе спектроскопије. Одређивање садржаја тешких метала у инфузији чаја методом индуковано спрегнута плазма-масена спектрометрија. Анализа трагова фенолних једињења у води за пиће течном хроматографијом. Анализа пестицида у воћу и поврћу методом течна хроматографија-масена спектрометрија и уз коришћење различитих метода припреме узорка. Анализа остатака лекова у намирницама животињског порекла методом течна хроматографија-масена спектрометрија. Писaни и усмени семинар везан за одређену загађујућу материју у намирницама.
      Литература
      1. Интерна скрипта са предавања и упутства за лабораторијске вежбе
      2. М.О. Mirić, S.S. Šobajić, Zdravstvena ispravnost namirnica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.
      3. Т. М. Ђуркић, С. Д. Грујић, М. Д. Лаушевић, „Методе анализе загађујућих материја“, Технолошко-металуршки факултет, Београд, 2015
      4. The EFSA Journal: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/journal/18314732
      5. Laboratory Methods (Food), U.S. Food & Drug Administration: https://www.fda.gov/food/science-research-food/laboratory-methods-food
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставетеоријска настава, лабораторијске вежбе и семинарски радови
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит50
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари50