22MPOPI - Procesi i oprema u prehrambenoj industriji
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Procesi i oprema u prehrambenoj industriji | |||
| Akronim | 22MPOPI | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa osnovnim procesima u prehrambenoj industriji, opremom i principom rada, eksploatacijom i pogonom kao celinom u prehrambenoj industriji. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz planirani nastavni program, računske primere i izradu samostalnog projekta, studenti će steći adekvatno znanje o svojstvima prehrambenih proizvoda, osnovnim i specifičnim procesima i opremi u prehpambenoj industriji. Stečeno znanje će moći da primene u inženjerskoj praksi. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Pregled procesa u prehrambenoj industriji. Mehanički, fizički, hemijski, termički, mikrobni, enzimski procesi, procesi konzervisanja. Specifični procesi u prehrambenoj industriji. Fizička i termofizička svojstva prehrambenih proizvoda. Procesiranje (obrada) hrane i proizvodna oprema: termička, pulsirajućim el. putem, pod povišenim pritiskom, magnetnim poljem, ultrazvukom. Izbor i karakteristike proizvodne i pomoćne opreme u prehrambenoj industriji. Transport, skladištenje prehrambenih proizvoda, regulativa i oprema. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Primeri procesa i opreme u: - proizvodnji piva i alkoholnih pića - mlekarskoj industriji - proizvodnji sokova i napitaka Analiza izvedenih rešenja i računski primeri. Primeri tehničke dokumentacije. Primeri iz eksploatacije i održavanja postrojenja u prehrambenoj industriji. Obezbeđenje projektovanog veka - specifikacija, izbor i održavanje uređaja sigurnosti. Posete odgovarajućim industrijskim pogonima – saznanja o praktičnim problemima i rešenjima. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1 | 1 | 1 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja u učionici (korišćenje video projektora i računara i table). Računski primeri navedeni u praktičnoj nastavi primenom PC računara. Rad projektnog zadatka u manjim grupama korišćenjem licenciranih MS Office i CAD programa. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 45 | |
| Praktična nastava | 25 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
