Навигација

22КК46 - Анализа квалитета хране

Спецификација предмета
НазивАнализа квалитета хране
Акроним22КК46
Студијски програмХемијско инжењерство
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомИнструменталне методе 2Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаКурс треба да омогући студентима да се упознају са аналитичким методама које се користе за узорковање и хемијску анализу различитих врста хране и стекну знање потребно да самостално врше узорковање и анализе.
      Исходи учења (стечена знања)Курс треба да омогући студенту да стекне знање о томе како правилно да узме репрезентативан узорак хране, да га припреми за хемијску анализу, одабере погодну методу анализе, уради анализу и протумачи добијене резултате.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУзимање узорака различитих врста хране за лабораторијска испитивања. Аналитичке методе и поступци за анализу садржаја влаге и укупне суве материје, анализа пепела, анализа масних киселина, анализа протеина, издвајање и одређивање садржаја амино киселина, анализа угљених хидрата, анализа витамина, анализа минерала, одређивање pH, анализа страних материја у храни, мерење вискозитета, анализа садржаја заслађивача, конзерванаса, антиоксиданата, вештачких боја, анализа садржаја тешких метала, анализа садржаја остатка пестицида, анализа садржаја антибиотика, испитивање контаминације микотоксинима, анализа садржаја радионуклида, испитивање миграције супстанци из материјала који су у контакту са храном.
      Садржај практичне наставеХемијска анализа хране: 1 . Одређивање садржаја влаге и пепела 2 . Одређивање садржаја масних киселина GC методом 3 . Одређивање садржаја протеина методом по Кјелдахл-у 4 . Одређивање садржаја кафеина, бензоатa и сахарина HPLC методом 5 . Одређивање садржаја нитрата и нитрита 6 . Одређивање садржаја живе употребом CV-AAS 7 . Одређивања елемената у храни употребом микроталасне дигестије и ICP-MS 8 . Одређивање садржаја пестицида употребом HPLC-MS 9 . Одређивање садржаја патулина у соковима од јабуке HPLC методом 10 . Одређивање садржаја радионуклида у храни гама спектрометријом 11 . Анализа миграције супстанци из материјала који су у контакту са храном
      Литература
      1. 1. Suzanne Nielsen, Food Analysis, 4th Ed., Springer, 2010
      2. 2. Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra, Handbook of Food Analysis, 3rd Ed., CRC Press, 2015.
      3. 3. Semih Otles, Methods of Analysis of Food Components and Additives, 2nd Ed., CRC Press, 2011.
      4. 4. Official Methods of Analysis, 21st Ed., AOAC International, 2019.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеПредавања и лабораторијске вежбе студената.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит50
      Практична настава25Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари15