Навигација

22Д111 - Одабрана поглавља технологије микробне биомасе

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља технологије микробне биомасе
Акроним22Д111
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенте упозна са новим практичним приступима и технологијама у којима се производи микробна биомаса. Кроз курс се стичу знања о потребама радних кмикроорганизама и условима производње који обезбеђују оптималан принос биомасе у циљу њене примене, као и могућностима коришћења биомасе и њених конституената у прехрамбеној индустрији, фармацији, медицини и пољопривреди.
    Исходи учења (стечена знања)Сагледавање могућности примене различитих микроорганизама у производњи биомасе, уз развијање инжењерских и економских принципа у реализацији производње.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај производње миробне биомасе и њена нутритивна својства; Микроорганизми за производњу микробне биомасе, избор микроорганизама; Синтеза биомасе и њен састав; Производња из сировина које су извор ферментабилних шећера, скробних сировина и лигноцелулозних сировина; Производња пекарског квасца; производња на угљоводоничним сировинама - парафинима, метану, метанолу; Производња, обрада и примена алги; Производња микопротеина; Микробна биомаса у исхрани људи и животиња; Производња стартер култура; Примена микроорганизама у пољопривреди; Економика производње микробне биомасе
    Садржај практичне наставеСамостални истраживачки рад везан је за теоријску анализу конкретне микробне технологије
    Литература
    1. С. Шилер- Маринковић, Микробна биомаса, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду, Београд, 2006.
    2. N. Okafor, B.C. Okeke, Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press, 2017.
    3. З. Свирчев, Микроалге и цијанобактерије у биотехнологији, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 2005.
    4. Y.H. Hui, Plant-Based Fermented Food and Beverage Technology,CRC Press, 2012.
    5. I. Ahmad, F. Ahmad, J. Pichtel, Microbes and Microbial Technology, Springer, New York, 2011.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    31
    Методе извођења наставеНастава укључује предавања и самостални истраживачки рад који се односи на конкретну микробну технологију.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30