Навигација

14МБИП7 - Технологија пива

Спецификација предмета
НазивТехнологија пива
Акроним14МБИП7
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомПретходна знања из микробиологије, биохемије.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање специфичних знања из области производње пива
    Исходи учења (стечена знања)Познавање основних и специфичних процесних корака у производњи пива као и сагледавање значаја одређивања параметара квалитета производа. Упознавање са еколошким аспектима производње пива као и системима за добијање здравствено безбедног производа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИсторијат производње пива. Светско тржиште и производња пива. Врсте пива. ; Сировине у производњи пива - производња слада, припрема воде за производњу пива, карактеристике и припрема хмеља, микроорганизми за производњу пива, несладоване житарице. ; Производња сладовине – процесни кораци и проблематика кувања и хмељења сладовине. ; Ферментација – поступци вођења главног и накнадног врења. ; Бистрење и филтрација пива. Пастеризација пива. Биолошки узрочници кварења пива. ; Савремени поступци дораде пива, “High Gravity Brewing”, производња пива са смањеним уделом алкохола, специјалне врсте пива. ; Санитација погона и опреме у производњи пива. ; Контрола процеса и квалитета производа. ; Амбалажни материјали за пиво. ; Системи за обезбеђивање квалитета и безбедности у производњи пива. ; Еколошки аспекти производње пива – потрошња природних ресурса, отпадне воде, чврсти отпад. ;
    Садржај практичне наставеИспитивање параметара квалитета пива – боја, садржај протеина, стабилност пене, сензорна својства. Студија случаја – HACCP систем у производњи пива. Обилазак пиваре. ;
    Литература
    1. CHARLES BAMFORTH, Beer:Tap into the Art and Science of Brewing, Second Edition, OXFORD UNIVERSITY PRESS, 2003.
    2. Michael J. Lewis and Charles W. Bamforth, Essays in Brewing Science, Springer Science+Business Media, LLC, 2006
    3. Скрипте са предавања
    4. Семиз Махмуд, Технологија пива, Пословна заједница индустрије пива и слада Југославије, 1979.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    210
    Методе извођења наставеПредавања, практична настава, семинари
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит65
    Практична настава20Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари10