14МБИП7 - Технологија пива
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија пива | |||
| Акроним | 14МБИП7 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Претходна знања из микробиологије, биохемије. | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање специфичних знања из области производње пива | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Познавање основних и специфичних процесних корака у производњи пива као и сагледавање значаја одређивања параметара квалитета производа. Упознавање са еколошким аспектима производње пива као и системима за добијање здравствено безбедног производа. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Историјат производње пива. Светско тржиште и производња пива. Врсте пива. ; Сировине у производњи пива - производња слада, припрема воде за производњу пива, карактеристике и припрема хмеља, микроорганизми за производњу пива, несладоване житарице. ; Производња сладовине – процесни кораци и проблематика кувања и хмељења сладовине. ; Ферментација – поступци вођења главног и накнадног врења. ; Бистрење и филтрација пива. Пастеризација пива. Биолошки узрочници кварења пива. ; Савремени поступци дораде пива, “High Gravity Brewing”, производња пива са смањеним уделом алкохола, специјалне врсте пива. ; Санитација погона и опреме у производњи пива. ; Контрола процеса и квалитета производа. ; Амбалажни материјали за пиво. ; Системи за обезбеђивање квалитета и безбедности у производњи пива. ; Еколошки аспекти производње пива – потрошња природних ресурса, отпадне воде, чврсти отпад. ; | |||
| Садржај практичне наставе | Испитивање параметара квалитета пива – боја, садржај протеина, стабилност пене, сензорна својства. Студија случаја – HACCP систем у производњи пива. Обилазак пиваре. ; | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | 0 | ||
| Методе извођења наставе | Предавања, практична настава, семинари | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 65 | |
| Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 10 | |||
