Навигација

МТЕТ212 - Пројектовање тканина

Спецификација предмета
НазивПројектовање тканина
АкронимМТЕТ212
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
  Условљност другим предметомПоложен испит из предмета Дизајн и пројектовање текстилних материјала.Облик условљености
  Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са параметрима и својствима тканина који се сматрају битним за квалитет тканих материјала и са методама пројектовања тканина на основу задатих структурних параметара и жељених својстава.
  Исходи учења (стечена знања)На бази стечених знања о својствима тканих материјала и методама њиховог пројектовања, студенти се оспособљавају за самостално инжењерско пројектовање тканина потребних карактеристика.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУ уводном делу предмета објашњен је појам и истакнут циљ пројектовања тканина. У наставку предмета приказани су параметри ткане структуре битни за њено пројектовање и утицај једних параметара на друге (технолошких на геометријске и геометријских на конструкционе). Представљене су карактеристике тканина које се могу сматрати важним, без обзира на намену тканина, а које су сврстане у три категорије: естетске карактеристике, физичко-хигијенске карактеристике и карактеристике које се односе на разарање ткане конструкције. Презентоване су методе пројектовања тканина на основу задате карактеристике, пројектовање сличних тканина и пројектовање према узорку. За пројектовање тканина по задатој карактеристици, одабране су маса, дебљина, порозност и јачина, које се сматрају готово стандардним карактеристикама по којима се карактерише одређена ткана структура и процењује њен квалитет.
  Садржај практичне наставеПрорачун конструкционих и геометријских параметара тканине, пројектовање тканина на основу површинске масе, пројектовање тканина на основу дебљине, пројектовање тканина на основу прекидне силе, пројектовање тканина на основу порозности, пројектовање тканине на основу сличне тканине.
  Литература
  1. Т.Михаиловић, "Пројектовање тканина", Интерни материјал Катедре за текстилно инжењерство.
  2. Surnina N.F., "Proektirovanie tkani po zadannym parametram", Legkaya Industriya, Moskva, 1973.
  3. K.I.Koritskiy, "Inzhenernoe proektirovanie tekstil'nykh materialov", Legkaya Industriya, Moskva, 1971.
  4. G.B.Damyanov, Ts.Z.Bachev, N.F.Surnina, "Stroenie tkani i sovremennye metody ee proektirovaniya", Legkaya i pishchevaya promyshlennost", Moskva, 1984.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  220
  Методе извођења наставепредавања и израда рачунских примера.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавањаПисмени испит
  Практична наставаУсмени испит
  Пројекти
  Колоквијуми
  Семинари