Навигација

22МАПП - Аналитика прехрамбених производа

Спецификација предмета
НазивАналитика прехрамбених производа
Акроним22МАПП
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је стицање знања и вештина везаних за одабир и примену метода у анализи квалитета прeхрамбених производа.
      Исходи учења (стечена знања)Кроз планирани наставни програм студент би требао да савлада основне принципе стандардних , модерних и специфичних аналитичких техника које се користе у анализи прехрамбених производа. Студент стиче способност да самостално изаберe одговарајућу аналитичку методу и оцени квалитет производ у складу са законским прописима о појединим прехрамбеним производима.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУзорковање, избор метода за анализу и оцена исправности прехрамбених производа. Исправност и квалитет хране. Методе за одређивање: -воде, минералних материја, беланчевина, масти, угљених хидрата, витамина, адитива и контаминаната. Сензорне карактеристике хране.
      Садржај практичне наставеАнализа појединих прехрамбених производа и показатеља квалитета: - млеко и млечни производи - месо и производи од меса - масти и уља - алкохолна и безалкохолна пића и напици - производи од воћа и поврћа - житарице, производи од житарица, производи од брашна. Посете одговарајућим лабораторијама за контролу квалитета прехрамбених производа.
      Литература
      1. J. Whitaker, Current Protocols in Food Analytical Chemistry , John Wiley & Sons, Inc., 2001.
      2. J. Trajković, M. Mirić, J. Baras, S. Šiler, Analize životnih namirnica, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 1983.
      3. Писани изводи са предавања (handouts) и материјал са вежби
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      13
      Методе извођења наставеНастава из овог предмета се изводи кроз теоријски део и практичан део где се стечена знања o методама примењују анализом конкретних прехрамбених производа. Провера знања током предавања вршиће се преко колоквијума, провером практичног рада у лабораторији и активношћу током теоријског дела наставе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит40
      Практична настава20Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари