Навигација

22ФИ34 - Микробиологија

Спецификација предмета
НазивМикробиологија
Акроним22ФИ34
Студијски програмХемијско инжењерство
Модул
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
      Наставник/сарадник (ДОН)
        Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
        Условљност другим предметомMинимум 50 ЕСПБОблик условљености
        Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти упознају са различитим групама микроорганизама (вирусима, бактеријама, квасцима, плеснима, печуркама, алгама и протозоама), њиховом структуром, факторима који утичу на њихов раст и начином размножавања, поступцима који се могу применити у циљу контроле раста микроорганизама, као и са њиховом систематиком.
        Исходи учења (стечена знања)Након одслушаног курса студенти ће овладати техникама које се користе у микробиолошкој лабораторији, моћи ће да разликују поједине групе микроорганизама на основу њихових морфолошких, физиолошких и биохемијских карактеристика, знаће који су микроорганизми патогени и на који начин се може контролисати њихов раст и активност, који се микроорганизми могу користити у индустрији у циљу добијања веома важних биотехнолошких производа.
        Садржај предмета
        Садржај теоријске наставеРазвој микробиологије и њен значај за биотехнологију; Структура микроорганизама (вируси, прокариотски и еукариотски микроорганизми); Утицај спољних фактора на раст микроорганизама; Размножавање микроорганизама; Раст микроорганизама; Контрола раста микроорганизама; Систематика микроорганизама (вируси, бактерије, актиномицете, гљиве).
        Садржај практичне наставеУпознавање са асептичном техником рада у микробиолошкој лабораторији; Значај стерилизације и примена различитих поступака стерилизације у микробиолошкој лабораторији; Упознавање са различитим врстама микроскопа и рад на светлосном микроскопу; Припрема нативних, фиксираних и бојених препарата (просто и сложено бојење); Упознавање са техникама за добијање чистих култура; Хранљиве подлоге њихов значај и подела; Крива раста микроорганизама и методе које се користе за њихово бројање
        Литература
        1. Вукашиновић Секулић М. (2013): Микробиологија, Технолошко-металуршки факултет, Београд
        2. Стојановић М., Никшић М, (2002): Општа микробиологија, Пољопривредни факултет, Земун
        3. Врбашки Љ.,: (1993): Микробиологија, Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет
        4. Симић Д, (1988): Микробиологија, Научна књига, Београд
        Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
        ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
        21
        Методе извођења наставеКоришћење Power Point презентација; вежбе се изводе у мањим групама, консултације.
        Оцена знања (максимални број поена 100)
        Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
        Активности у току предавањаПисмени испит50
        Практична настава25Усмени испит
        Пројекти
        Колоквијуми25
        Семинари