Навигација

14Д185 - Инжењерство ткива

Спецификација предмета
НазивИнжењерство ткива
Акроним14Д185
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
   Условљност другим предметомОблик условљености
   Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студентима представи инжењерство ткива као атрактивну и мултидисциплинарну област за потенцијалну примену у медицини. При томе предмет треба да упозна студенте са основним правцима и методама у овој области, а затим и да им пружи практична знања за рад у стерилним лабораторијским условима, изолацију и манипулисање ћелијама, ткивима и биоматеријалима, као и за успостављање биореакторског система за инжењерство одређеног ткива.
   Исходи учења (стечена знања)1. Студенти су стекли знања потребна за разумевање основне структуре и функције ћелија и ткива, као и за дефинисање основних захтева и концепције система за инжењерство ткива. ; 2. Студенти су стекли основна знања и практичне вештине потребне за стерилан лабораторијски рад са ћелијама и ткивима. ; 3. Студенти су стекли компетенције за самостално осмишљавање и извођење експерименталног плана и анализу и приказ добијених резултата. ; 4. Студенти су стекли способности и знања потребна за рад и комуникацију у мултидисциплинарном тиму инжењера, биолога, фармацеута и лекара.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеПредмет упознаје студенте са савременим методама инжењерства ткива за потенцијалну примену у медицини. При томе је нагласак на приступу заснованом на интегрисаној примени аутологних ћелија, носача од биокомпатибилних и биоразградивих биоматеријала, и биореакторских система за in vitro култивацију функционалних ткивних еквивалената. Обрађени су примери инжењерства ткива коже, хрскавице, кости, лигамената, јетре, срчаног мишића и крвних судова.
   Садржај практичне наставеУ оквиру експерименталних вежби студентима су на располагању ћелије хрскавице телета, неколико врста хидрогелова (алгинат, поливинил алкохол и др.) и неколико врста биореактора (биореактор са пакованим слојем, биореактор са механичком стимулацијом и перфузиони биореактор) за постављање система за култивацију ткива хрскавице. Студенти уче да изолују ћелије из ткива и да их имобилишу у одређени хидрогел, а затим и поставе биореакторски систем за култивацију. Добијене резултате студенти анализирају у форми извештаја уз теоријски преглед приступа инжењерству одређене врсте ткива, а одбрана извештаја је усмена.
   Литература
   1. Материјал са предавања и вежби
   2. Culture of Cells for Tissue Engineering, G. Vunjak-Novakovic and R.I. Freshney, eds., John Wiley & Sons, Hoboken, NJ, 2006.
   3. Grupa autora "Cell and Tissue Engineering", Obradović B. (Ed.), Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, Germany, Academic Mind, University of Belgrade, Faculty of Technology and Metallurgy, Belgrade, Serbia, 2011 (AM), 2012 (Springer)
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   2
   Методе извођења наставепредавања и лабораторијске вежбе
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавањаПисмени испит
   Практична наставаУсмени испит50
   Пројекти
   Колоквијуми
   Семинари50