Навигација

14ИИМ47 - Обрада материјала штампањем

Спецификација предмета
НазивОбрада материјала штампањем
Акроним14ИИМ47
Студијски програмсви
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан предмет
   Условљност другим предметомОблик условљености
   Циљеви изучавања предметаУпознавање са основним меодама обраде материјала коришћењем техника штампе. Увид у могућности коришћења специјалних поступака штампе за обраду површина материјала на финим резолуцијама. Упознавање са фотолитографијом као делом методе за добијање штампаних кола и штампе на различитим материјалима. Коришћење методе ink-jet штампе за израду 3-D модела и за штампање компоненти за флексибилну електронику.
   Исходи учења (стечена знања)Студенти се упознају са основним меодама обраде материјала коришћењем различитих техника штампе. Стичу се основе коришћења специјалних поступака штампе за обраду површина материјала на финим резолуцијама. Студенти се упознају са основним концептима фотолитографије као делом процеса за добијање штампаних кола и штампе на различитим материјалима. Стиче се увид у штампање електронских компоненти и система за складиштење енергије применом ink-jet штампе.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеКласификација и принципи ink-jet штампе; Израда 3-D модела ink-jet штампом; Формулације тонера на бази угљеничних наноматеријала и проводних полимера; Флексибилни носачи (субстрати) за штампане електронске компоненте; Штампање електронских компененти ink-jet штампом; Системи за термалну штампу; Системи за ласерско гравирање; Фотолитографија; Микролитографско штампање; Израда електронских компененти применом микролитографских метода.
   Садржај практичне наставе
   Литература
   1. П. Ускоковић, белешке са предавања.
   2. Handbook of Print Media, H. Kipphan, Ed., Springer, 2001.
   3. Flexible Electronics: Materials and Applications, W. S. Wong, A. Salleo, Еds., Springer, 2009.
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   3
   Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, консултације, припрема, литературни преглед и дискусија о семинарском раду
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања15Писмени испит50
   Практична наставаУсмени испит
   Пројекти
   Колоквијуми
   Семинари35