Навигација

22МТУМ - Технологија уља и масти

Спецификација предмета
НазивТехнологија уља и масти
Акроним22МТУМ
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомнемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да упозна студенте са oснoвним и вишим пojмoвима из области производње уља и масти, као и производа који се из њих добијају.
      Исходи учења (стечена знања)Студенти ће стећи знања, теоријска и практична, из oснoвних и виших пojмoва из oблaсти технологије уља и масти, потребна за рад у производњи и преради уља и масти.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначај уља и масти. Класификација уља и масти. Састав и карактеристике појединих уља и масти. Складиштење и оцењивање квалитета уља и уљарских сировина. Чишћење семена и сушење расутог материјала. Припрема семена за прераду (љуштење, млевење, кондиционирање). Пресовање семена. Екстракција уља. Уљане погаче и сачме. Предрафинација и рафинација уља. Складиштење уља. Хидрогеновање уља. Производња биљних масти и маргарина. Производња масних киселина, сапуна и глицерола. Производња биодизела.
      Садржај практичне наставеИспитивање квалитета сировина за добијање уља. Лабораторијско добијање сировог уља екстракцијом. Лабораторијска неутрализација. Лабораторијско бељење. Одређивање физичко-хемијских карактеристика уља и масти. Одређивање оксидативне стабилности уља и масти.
      Литература
      1. A. K. Mukherjee, Edible Fats and Oils: Theory and Practice, Evincepub Publishing, Chhattisgarh, 2019.
      2. R.D. O'Brien, W. Farr, P.J. Wan, Introduction to Fats and Oils Technology. 2nd Ed. AOCS Press, Champaign, Illinois, 2000.
      3. Д. Раде, Ж. Мокровчак, Д. Штруцељ, Приручник за вјежбе из кемије и технологије липида, Durieux, 2002.
      4. Д. Сверн, Индустријски производи уља и масти по Бејлију, Накладни завод Знање, Загреб, 1972.
      5. Ј. Трајковић, М. Мирић, Ј. Барас, С. Шилер, Анализа животних намирница, ТМФ Београд, 1983.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеПредавања, лабораторијске вежбе, тестови, семинарски рад
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит50
      Практична настава20Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30