Навигација

22МТПХ - Технологија паковања хране

Спецификација предмета
НазивТехнологија паковања хране
Акроним22МТПХ
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студенти стекну знања о начинима паковања хране, врстама материјала за паковање, међусобним интеракцијама паковања и хране и улози паковања у обезбеђивању квалитета и исправности хране.
      Исходи учења (стечена знања)Након завршетка курса студент разуме принципе паковања хране, препознаје и пореди типове прехрамбене амбалаже и материјала од којих се израђују, препознаје и тумачи функционална својстава прехрамбене амбалаже као методологије контроле квалитета амбалаже.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1. Улога паковања у производњи хране – намирнице које се пакују (свеже, прерађене, конзервисане), баријерна својства амбалаже, обележавање и етикетирање упаковане хране 2. Захтеви у паковању хране – законски, захтеви тржишта (купца), дистрибуције, продаје, заштите животне средине, спецификације за паковање и стандарди 2. Квалитет и трајност упаковане хране – утицај хемијских (миграције), микробиолошких и физичких фактора на квалитет и трајност упаковане хране 3. Примена металне амбалаже – сировине за производњу амбалаже, технологије пуњења, трајност производа, могућности рециклирања амбалаже 4. Примена стаклене амбалаже – типови, квалитет и трајност хране у стакленој амбалажи, избор затварача, рециклирање стаклене амбалаже 5. Примена пластичне амбалаже – типови пластичне амбалаже, пластични филмови и омотачи, контакт са храном и баријерна својства, управљање отпадном пластичном амбалажом 6. Примена папирне и картонске амбалаже – типови и улога папирне и картонске амбалаже, дизајн картонске амбалаже 7. Активна и интелегентна паковања – функције активног и интелегентног паковања (везивање кисеоника, емитери етанола, апсорбери влаге, укуса и мириса, контрола темепратуре, антимикробна и антиоксидативна паковања, индикатори квалитета и безбедности производа) 8. Паковање у модификованој атмосфери (МАП) – гасови који се користе, утицај гасова на активност мироорганизама, типови амбалажних материјала који се могу користити за МАП, машине које се користе за МАП 9. ...
      Садржај практичне наставеЛабораторијске вежбе које обухватају испитивања микробиолошке исправности амбалаже, одређивање трајности производа у зависности од паковања, производња јестивих омотача и филмова и испитвање њихових баријерних и антимикробних својстава
      Литература
      1. Richard Coles, Derek McDowell, Mark Kirwan, FOOD PACKAGING TECHNOLOGY, Blackwell Publishing Ltd, 2003
      2. Jung H. Han ed. , Innovations in Food Packaging, Elsevier Ltd., 2005
      3. Brody A., Strupinsky E., Kline L., Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2001
      4. скрипта са предавања
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеПредавања, практична настава, семинари
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит60
      Практична настава10Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20