Навигација

14ТЕТ332 - Техничка припрема производње одеће

Спецификација предмета
НазивТехничка припрема производње одеће
Акроним14ТЕТ332
Студијски програмТекстилна технологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
  Условљност другим предметомНемаОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је упознавање студената са делокругом рада организационих целина које чине техничку припрему производње одеће и повезивање стечених знања са знањем о технологији одеће.
  Исходи учења (стечена знања)Студенти су оспособљени да стечена знања из техничке припреме производње одеће примене у савременој, високопродуктивној производњи одевних предмета.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеСадржај предмета обухвата послове и задатке конструкционе, технолошке и оперативне припреме у индустријској производњи одеће. У оквиру конструкционе припреме изучавају се послови везани за дизајн одевних предмета, њихову конструкцију, моделовање и комплетирање кројева одеће, градирање, израду кројних слика. У оквиру технолошке припреме студенти се упознају са анализом производних операција и избором средстава рада, израдом планова операција, планова монтаже, планова технолошког поступка и израдом техничко-технолошке документације. У склопу технолошке припреме производње одеће, у мањем обиму, изучава се проблематика обликовања радних места и проблематика студије рада. У оквиру оперативне припреме студентима се презентују задаци који се односе на организацију и координацију послова (одређивање производних капацитета, дужине трајања производних циклуса, планирање и праћење производње).
  Садржај практичне наставеИзрачунавање утрошка материјала и количине конца за израду шава, Израда планова операција рада за различите одевне предмете, Израчунавање производних капацитета, количине средстава рада и броја радника, Примери ергономског обликовања радних места у индустрији одеће, Израда планова производње, Израчунавање дужине трајања циклуса производње.
  Литература
  1. Рогале Д., Ујевић Д., Фиршт Рогале С., Храстински М., "Технологија производње одјеће са студијем рада", Технички факултет у Бихаћу, Бихаћ, 2000.
  2. H. Carr, B.Latham, The Technology of Clothing Manufacture, Blackwell Scientific Publications, Oxford [etc.], 1994.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  22
  Методе извођења наставеНастава се реализује кроз предавања и израду рачунских примера.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавањаПисмени испит70
  Практична наставаУсмени испит
  Пројекти
  Колоквијуми
  Семинари