Naučna oblast | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija |
---|---|
Datum izbora u zvanje | 7. decembar 2016. |
Predmeti
14D015 | 14D015 - Odabrana poglavlja tehnologije mikrobne biomase |
14MBIP8 | 14MBIP8 - Procesi i oprema u prehrambenoj industriji |
22BBI311 | 22BBI311 - Sirovine u biotehnologiji |
22BBI410 | 22BBI410 - Biotehnološki praktikum 2 |
22BBI482 | 22BBI482 - Prehrambena biotehnologija |
22D111 | 22D111 - Odabrana poglavlja tehnologije mikrobne biomase |
22D112 | 22D112 - Odabrani mikrobiološki procesi u zaštiti životne sredine |
22MAPP | 22MAPP - Analitika prehrambenih proizvoda |
22MPOPI | 22MPOPI - Procesi i oprema u prehrambenoj industriji |
BBI311 | BBI311 - Sirovine u biotehnologiji |
BBI410 | BBI410 - Biotehnološki praktikum 2 |
BBI482 | BBI482 - Prehrambena biotehnologija |
DIZ3 | DIZ3 - Odabrani mikrobiološki procesi u zaštiti životne sredine |
ZP44 | ZP44 - Stručna praksa |
MBIP03 | MBIP03 - Analitika prehrambenih proizvoda |
Legenda:
ZP...,14ZP... | zajednički predmet na osnovnim akademskim studijama (OAS) |
---|---|
T...,14T... | tekstilna tehnologija (OAS) |
H...,14H... | hemijsko inženjerstvo (OAS) |
B...,14b... | biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija (OAS) |
IŽS, 14IŽS... | inženjerstvo zaštite životne sredine (OAS) |
MIN...,4MIN... | metalurško inženjerstvo (OAS) |
IIM...,14IIM... | inženjerstvo materijala (OAS) |
IGI...,14IGI... | grafičko inženjerstvo, dizajn i ambalaža (OAS) |
M...,14M... | master studije |
D...,14D... | doktorske studije |
Bibliografija
Radovi u časopisima
- Aleksandra Đukić Vuković, Ljiljana Mojović, Maja Vukašinović-Sekulić, Marica Rakin, Svetlana Nikolić Poligenis, Jelena Pejin i Maja Bulatović, Effect of different fermentation parameters on L- lactic acid production from liquid distillery stillage, FOOD CHEMISTRY, 134, 2, 2012, pp. 1038-1043
- Ljiljana Mojović, Dušanka Pejin, Marica Rakin, Jelena Pejin, Svetlana Nikolić Poligenis i Aleksandra Đukić Vuković, How to improve the economy of bioethanol production in Serbia, RENEWABLE & SUSTAINABLE ENERGY REVIEWS, 16, 8, 2012, pp. 6040-6047
Mentorstvo
Doktorske akademske studije
- Funkcionalna svojstva i primena hidrolizata proteina surutke dobijenih biotehnološkim putem, Salem Embiriekah, 16.11.2018.
- Proizvodnja i primena bioaktivnih proteina i peptida surutke, Tanja Krunić, 29.09.2017.
- Proizvodnja i karakteristike funkcionalnih fermentisanih napitaka na bazi surutke, Maja Bulatović, 14.07.2015.
Master akademske studije
- Kvalitet sladoleda obogaćenog hidrolizatima proteina surutke, Mladen Grbušić, 30.09.2024.
- Uticaj dodate ljuske kakao zrna na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda, Jovana Mijatović, 30.09.2024.
- Uticaj kontrolisane enzimske hidrolize na tehnološka svojstva proteina surutke, Tamara Simeunović, 30.09.2024.
- Određivanje sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti u integralnom heljdinom brašnu uz primenu različitih rastvarača za ekstrakciju, Ana Milić, 30.09.2024.
- Uticaj kontrolisane enzimske hidrolize na antioksidativna svojstva proteina surutke, Branka Džunić, 13.09.2024.
- Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost različitih uzoraka čokolade, Vanja Damnjanović, 28.12.2023.
- Validacija ambijentalnih uslova u fabrici čvrstih farmaceutskih preparata "Galenika", Tanja Sokolović, 29.09.2023.
- Upotreba pivskog kvasca imobilisanog u nosač na bazi alginata i hitozana za prečišćavanje boje iz otpadne vode, Teodora Zdravković, 29.09.2023.
- Određivanje reoloških svojstava testa sa dodatkom integralnog brašna od heljde i brašna prosa, Marija Zarkov, 28.09.2023.
- Modifikacija i primena biosorbenata na bazi otpadnih materijala za uklanjanje boje Briliantno zeleno, Dragana Đukić, 29.09.2022.
- Pivski kvasac kao biosorbent za prečišćavanje boje Briliantno zeleno, Aleksandra Petković, 26.09.2022.
- AChE inhibitorna aktivnost etarskog ulja žalfije i cognivia, Kristina Glišić, 30.09.2021.
- Uticaj primene funkcionalnih dodataka na kapacitet neutralizacije slobodnih radikala i stabilnost antioksidativne aktivnosti crne čokolade, Tamara Delević, 30.09.2021.
- Uticaj različitih tehnika inkapsulacije na vijabilnost inkapsulirane probiotske kulture, Janja Todorović, 24.09.2021.
- Ispitivanje kvaliteta fermentisanog proizvoda na bazi soje i voćnog soka, Tamara Legetić, 30.09.2020.
- Uticaj dodatka probiotika, prebiotika i liofilizata voća na tehnološka i mikrobiološka svojstva funkcionalne crne čokolade, Jelena Nikolić, 30.09.2020.
- Stabilnost antioksidativne aktivnosti funkcionalne čokolade u simuliranim gastrointestinalnim uslovima, Danica Kostić, 30.09.2019.
- Uticaj simultane hidrolize i fermentacije na funkcionalnost hidrolizata proteina surutke, Sanja Dimitrijević, 24.09.2019.
- Uticaj simuliranih gastrointestinalnih uslova na sadržaj polifenola u funkcionalnoj čokoladi, Vanja Ostojin, 15.07.2019.
- Nova hrana - Novi trend na tržištu hrane, Jovanka Vranić, 28.09.2018.
- Unapređenje fermentisanog napitka na bazi surutke primenom inkapsulirane probiotske starter kulture, Mirjana Matić, 28.09.2018.
- Efikasnost procesa simultane hidrolize i fermentacije surutke u proizvodnji probiotske biomase, Miloš Zarić, 28.09.2018.
- Primena dehidriranog voća kao funkcionalnih dodataka za obogaćivanje pekarskih proizvoda, Milica Ranković, 28.09.2018.
- Antimikrobna aktivnost hidrolizata proteina surutke dobijenih enzimskom i mikrobnom hidrolizom, Nemanja Knežević, 12.01.2018.
- Tehno-ekonomska analiza proizvodnje hidrolizata koncentrata proteina surutke, Marina Đajić, 28.09.2017.
- Ocena kvaliteta čokolade obogaćene proteinima i hidroizolatima surutke i soje, Tijana Žegarac, 25.09.2017.
- Karakteristike pekarskih proizvoda obogaćenih speltom, Jelena Babić, 30.09.2016.
- Karakteristike proizvoda dobijenih enzimskom hidrolizom proteina soje, Milana Đorđević, 30.09.2016.
- Primena kulture ABY-6 u hidrolizi različitih supstrata na bazi soje, Anđela Joković, 30.09.2016.
- Karakteristike hidrolizata dobijenih enzimskom hidrolizom koncentrata proteina surutke, Miljana Ćurić, 30.09.2016.
- Analiza tehnoekonomske opravdanosti proizvodnje fermentisanih napitaka na bazi surutke, Tamara Mijatović, 27.09.2016.
- Analiza opravdanosti korišćenja surutke u Srbiji, Milica Stanišić, 30.09.2015.
- Unapređenje fermentisanog napitka od surutke i mleka dodatkom bioaktivnih peptida, Jelena Radinović-Lukić, 30.09.2015.
- Antihipertenzitivna aktivnost peptidnih frakcija proteina surutke, Sandra Novaković, 30.09.2015.
- Nutritivne karakteristike funkcionalnog fermentisanog napitka od surutke i mleka, Tamara Komazec, 27.02.2015.
- Imobilizacija probiotske starter kulture obložene proteinima surutke, Milana Grba, 14.07.2014.
- Stabilnost probiotičkog napitka od surutke i voća, Milena Jovanović, 20.06.2014.
- Primena kalijum-sorbata kao aditiva u bezalkoholnim osvežavajućim napicima, Maja Todorović, 12.02.2014.
- Karakteristike funkcionalnog fermentisanog napitka od surutke i mleka, Tijana Milošević, 30.09.2013.
- Funkcionalne i reološke karakteristike fermentisanog napitka od surutke i mleka, Milka Borić, 27.09.2013.
- Optimizacija procesa proizvodnje probiotskog napitka na bazi surutke proizvedenog mlečno-kiselom fermentacijom surutke pomoću soja L.b.johnsonii NRRL B-2178, Dragana Janković, 26.03.2013.
Osnovne akademske studije
- Uticaj dodate ljuske kakao zrna na kvalitet brašnenih proizvoda, Danijel Popović, 30.09.2024.
- Formulacija funkcionalnog sladoleda sa redukovanim sadržajem šećera i masti, Marina Stepanoski, 30.09.2024.
- Određivanje sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti u integralnom heljdinom i pšeničnom belom brašnu, Milica Milićević, 23.09.2024.
- Proizvodnja sladoleda obogaćenog hidrolizatima proteina surutke, Danijela Sinđelić, 09.09.2024.
- Uticaj pH na sorbentnu moć biosorbenata na bazi kvasca, Teodora Stanojlović, 30.09.2023.
- Uticaj koncentracije biosorbenata na bazi kvasca i alginata na sorbentnu moć u odnosu na boju Brilijantno zeleno, Luka Krstanović, 29.09.2023.
- Sadržaj polifenola i antioksidativna aktivnost u proteinskom brašnu badema i bundeve, Natalija Nešić, 28.09.2023.
- Optimizacija procesa proizvodnje funkcionalnog napitka na bazi badema, Sara Živanović, 06.06.2023.
- Uticaj dodatka funkcionalnih komponenti na kvalitet napitka na bazi badema, Milica Milutinović, 16.03.2023.
- Ispitivanje brzine otpuštanja etarskih ulja inkapsuliranih u alginatni hidrogel, Tamara Simeunović, 30.09.2022.
- Ispitivanje antimikrobne aktivnosti etarskih ulja inkapsuliranih u alginatni hidrogel, Branka Džunić, 30.09.2022.
- Uticaj hitozana na sorbentnu moć imobilisanog kvasca u rastvoru boje, Kristina Kostić, 07.07.2022.
- Primena ploda baobaba u prehrambenim proizvodima, Milica Svičević, 12.04.2022.
- Proizvodnja fermentisanog napitka na bazi sojinog mleka sa dodatkom voćnog soka, Nevena Krstajić, 27.12.2021.
- Funkcionalni prehrambeni proizvodi sa smanjenim sadržajem soli, Nataša Vasiljević, 27.12.2021.
- Funkcionalna čokolada obogaćena probiotskim bakterijama, Anđela Mučibabić, 30.09.2021.
- Funkcionalna čokolada kao vredan prehrambeni proizvod, Andrijana Račić, 05.07.2021.
- Uticaj dodatka koncentrata proteina surutke na stabilnost antioksidativnog kapaciteta fermentisanog napitka na bazi surutke tokom čuvanja, Miljana Vasić, 25.02.2021.
- Kvalitet funkcionalne čokolade - ocena senzornog kvaliteta i stavova potrošača, Vanja Obradović, 04.02.2021.
- Funkcionalna svojstva hidrolizata proteina bundeve, Ana Drobnjaković, 30.12.2020.
- Proizvodnja fermentisanog napitka na bazi kozje surutke i liofilizovanog voća, Milica Bulatović, 30.09.2020.
- Uticaj dodatka koncentrata proteina surutke na stabilnost fermentisanog napitka na bazi surutke, Ivan Stojanović, 30.09.2020.
- Uticaj dodatka koncentrata proteina surutke na antioksidativna svojstva fermentisanog napitka na bazi surutke, Smilja Janković, 30.09.2020.
- Primena proteina lucerke u prehrambenim proizvodima, Anđela Veljković, 30.09.2020.
- Uticaj dodatka koncentrata proteina surutke na fermentativnu aktivnost starter ABY 6 kulture korišćene za fermentaciju surutke, Vanja Pandurović, 08.07.2020.
- Mehanička svojstva nosača na bazi hidrolizata proteina surutke i alginata korišćenog za inkapsulaciju ABY 6 starter kulture, Marta Aleksić, 30.09.2019.
- Mehanička svojstva nosača na bazi proteina surutke i alginata korišćenog za inkapsulaciju ABY 6 starter kulture, Aleksandar Ristić, 23.09.2019.
- Tehnološki parametri kvaliteta funkcionalne čokolade, Jelena Nikolić, 19.09.2019.
- Uticaj mešanja na proizvodnju bioaktivnih peptida surutke visoke antioksidativne aktivnosti, Igor Petković, 15.07.2019.
- Antioksidativna svojstva napitka na bazi surutke dobijenog fermentacijom pomoću ABY-6 kulture inkapsulirane u matriks koji sadrži alginat i hidrolizat proteina surutke, Aleksandra Savković, 05.07.2019.
- Antioksidativna svojstva napitka na bazi surutke fermentisanog pomoću ABY-6 jogurtne starter kulture inkapsulirane u nosač na bazi proteina surutke, Maja Majkić, 22.04.2019.
- Uticaj sadržaja ukupnih polifenola u kakao masi na antioksidativni potencijal čokolade, Lidija Veselinović, 28.02.2019.
- Antioksidativna svojstva napitka na bazi surutke fermentisanog pomoću inkapsulirane ABY-6 starter kulture, Kristina Mandić, 27.09.2018.
- Antioksidativna aktivnost sirovina za proizvodnju čokolade, Vanja Ostojin, 30.03.2018.
- Senzorna analiza čokolade obogaćene hidrolizatima proteina surutke i soje, Tamara Legetić, 28.02.2018.
- Antimikrobna aktivnost hidrolizata proteina surutke, Sanja Dimitrijević, 30.09.2017.
- Antiinflamatorna i antireumatska aktivnost hidrolizata proteina surutke, Danica Stević, 28.09.2017.
- Određivanje antimikrobne aktivnosti hidrolizata proteina surutke dobijenog pomoću proteinaze K, Nikola Kovačević, 26.09.2017.
- Primena antioksidativnih hidrolizata proteina soje, Filip Maksimović, 25.09.2017.
- Antioksidativni hidrolizati proteina surutke i njihova primena u punjenim konditorskim proizvodima, Miloš Zarić, 18.09.2017.
- Fizičko-hemijske karakteristike različitih hidrolizata proteina soje, Nevena Radomirović, 30.09.2016.
- Stabilnost napitka dobijenog fermentacijom surutke pomoću imobilisane starter kulture, Jelena Babić, 27.02.2015.
- Antioksidativna aktivnost napitka dobijenog fermentacijom surutke pomoću komercijalne ABY-6 kulture i Lb.rhamnosus ATCC 7469, Jelena Radinović-Lukić, 30.09.2014.
- Primena i dimenzionisanje autoklava za sterilizaciju voća i povrća u ambalaži, Katarina Petrović, 30.09.2014.
- Uticaj sadržaja mlečne masti na senzorna svojstva i stabilnost funkcionalnog fermentisanog napitka na bazi surutke, Sandra Novaković, 30.09.2014.
- Antioksidativna aktivnost napitka dobijenog fermentacijom surutke pomoću komercijalne ABY-6 kulture, Anđela Joković, 30.09.2014.
- Uticaj dodatih izvora mineralnih soli na mlečno-kiselu fermentaciju surutke sa Lb. johnsonii NRRL B-2178, Nikola Marčić, 28.09.2012.
- Uticaj dodatih izvora vitamina na mlečno-kiselu fermentaciju surutke sa Lb. johnsonii NRRL B-2178, Filip Bujas, 28.09.2012.
- Mogućnosti proizvodnje mlečne kiseline na surutki, Tijana Milošević, 01.03.2012.
- Surutka kao supstrat za proizvodnju mlečne kiseline, Žaklina Tasić, 15.09.2011.
Osnovne studije
- Unapređenje senzornih svojstava funkcionalnog fermentisanog napitka na bazi surutke primenom različitih sredstava za ugušćivanje, Maja Novaković, 05.11.2015.
- Uticaj dodatog mleka na kvalitet fermentisanog napitka od surutke, Katarina Nenadović, 29.05.2013.
- Stabilnost i proteolitička aktivnost komercijalne starter kulture (ABY-6) u fermentisanom napitku na bazi surutke, Jasmina Andonov, 24.05.2013.
- Stabilnost i proteolitička aktivnost komercijalne starter kulture (ABY-6) i Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 u fermentisanom napitku na bazi surutke, Katarina Hristov, 29.03.2013.
- Uticaj inulina kao prebiotika na preživljavanje ćelija Lb. johnsonii NRRL B-2178 tokom čuvanja probiotskog napitka od surutke, Ana Kostić, 06.03.2013.
- Stabilnost napitka na bazi surutke fermentisane mešanom kulturom Lb.helveticus ATCC 15009 i S.thermophilus S3, Dragana Crnomarković, 07.09.2012.
- Uticaj dodatih izvora azota na mlečno-kiselu fermentaciju surutke sa Lb. johnsonii NRRL B-2178, Verica Vukolić, 09.07.2012.
- Uticaj dodatih prebiotika na mlečno-kiselu fermentaciju surutke sa Lb. johnsonii NRRL B-2178, Milka Borić, 09.07.2012.
- Optimizacija uslova mlečno-kisele fermentacije surutke sa Lb.johnsonii NRRL B-2178, Marija Živković, 17.05.2012.
- Stabilnost napitka na bazi surutke fermentisane sa mešanom kulturom Lb.delbrueckii ssp.lactis NRRL B-4525 i S.thermophilus S3, Katarina Vasić, 06.04.2012.
- Tečna džibra kao supstrat za proizvodnju mlečne kiseline, Aleksandra Stojanović, 01.12.2011.
- Uticaj sojinog mleka na antioksidativnu aktivnost čokolade, Dragana Živulović, 10.06.2011.
- Mogućnosti korišćenja divljeg kestena za proizvodnju bioetanola, Ivana Dikić, 21.04.2011.
- Postupci za korišćenje kukuruzne džibre-sporednog proizvoda nakon proizvodnje bioetanola, Bojana Kunarac, 28.09.2010.
- Ocena i kontrola kvaliteta polutrajnih proizvoda od mesa, Tanja Krunić, 24.09.2010.
- Ispitivanje mogućnosti za primenu etarskog ulja žalfije u vinu, Zorica Grozdanović, 06.09.2010.
- Primena biomase pivskog kvasca u funkcionalnim proizvodima, Marija Stojiljković, 15.06.2010.
- Postupci za unapređenje sporednih proizvoda iz proizvodnje bioetanola, Milena Grubić, 26.03.2010.
- Postupci za poboljšanje kvaliteta džibre nakon proizvodnje bioetanola, Ana Bogovac, 08.09.2009.
- Mogućnosti iskorišćenja džibre nakon proizvodnje bioetanola, Sunčica Vuković, 02.07.2009.
- Ispitivanje mogućnosti korišćenja različitih hibrida kukuruza za proizvodnju bioetanola, Marija Gvozdenović, 20.02.2009.
- Uticaj ultrazvuka i mikrotalasa na tok fermentacije hidrolizata kukuruznog brašna za proiuzvodnju bioetanola, Jasmina Rakić, 30.09.2008.
- Uticaj ultrazvučnih talasa na kvalitet hidrolizata kukuruznog brašna za proizvodnju bioetanola, Marija Milanović, 04.09.2008.
- Proizvodnja etanola fermentacijom hidrolizata kukuruznog brašna pomoću imobilisanih ćelija Saccharomyces cerevisiae, Tijana Ivić, 26.10.2007.
- Proizvodnja bioetanola pomoću Saccharomyces ellipsoideus istovremenom saharifikacijom i ferentacijom kukuruznog brašna, Maja Bulatović, 28.06.2007.
- Mogućnosti poboljšanja produktivnosti etanola fermentacijom hidrolizata kukuruznog brašna sa Saccharomyces ellipsoideus, Radojka Jahura, 13.06.2007.