22BBI410 - Biotehnološki praktikum 2
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Biotehnološki praktikum 2 | |||
| Akronim | 22BBI410 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje i ovladavanje pojedinim fazama biotehnološke proizvodnje kao i celokupnim tehnološkim postupkom kroz teorijski i praktičan rad, uz izvođenje konkretnih proračuna (materijalni, energetski bilansi, stehiometrija proizvoda, kinetika procesa) i ocenu kvaliteta nastalih proizvoda prehrambene biotehnološke proizvodnje. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz izvođenje nastave student uz stečene teorijske osnove, dobija i potrebno prakično iskustvo koje je od značaja za budući rad u industrijskim uslovima i vođenje biotehnološke proizvodnje. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Sadržaj kursa čine teorijska i laboratorijska nastava koja obuhvata predmete Mikrobiologija, Sirovine u biotehnologiji i Prehrambena biotehnologija. U okviru teorijske nastave obradiće se osnove vezane za konkretnu tehnologiju i neophodne za izvođenje laboratorijskih vežbi. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Podeljen je u nekoliko oblasti: • Stehiometrija biotehnoloških procesa • Enzimska hidroliza skroba • Dobijanje bioetanola iz različitih sirovina • Imobilizacija enzima i ćelija • Određivanje proteina mleka i surutke i njihovo razdvajanje gel elektroforezom • Analiza parametara kvaliteta sirovina u prehrambenoj biotehnologiji (slad/melasa, surutka) • Proizvodnja kiselo- mlečnih napitaka • Mikrobiološka i hemijska analiza kvaliteta proizvoda prehrambene biotehnologije - pivo, - vino, - sirće • Anaaerobna digestija i proizvodnja biogasa | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Studenti u okviru kursa se najpre teorijski upoznaju sa konkretnim biotehnološkim proizvodima, a zatim samostalnim ili grupnim laboratorijskim vežbanjem izvode pojedine faze proizvodnje ili celokupan tehnološki postupak dobijanja određenog proizvoda, kao i proveru kvaliteta nastalih proizvoda. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 40 | |
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | ||||
