22MAPP - Analitika prehrambenih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Analitika prehrambenih proizvoda | |||
| Akronim | 22MAPP | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je sticanje znanja i veština vezanih za odabir i primenu metoda u analizi kvaliteta prehrambenih proizvoda. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz planirani nastavni program student bi trebao da savlada osnovne principe standardnih , modernih i specifičnih analitičkih tehnika koje se koriste u analizi prehrambenih proizvoda. Student stiče sposobnost da samostalno izabere odgovarajuću analitičku metodu i oceni kvalitet proizvod u skladu sa zakonskim propisima o pojedinim prehrambenim proizvodima. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uzorkovanje, izbor metoda za analizu i ocena ispravnosti prehrambenih proizvoda. Ispravnost i kvalitet hrane. Metode za određivanje: -vode, mineralnih materija, belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, aditiva i kontaminanata. Senzorne karakteristike hrane. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Analiza pojedinih prehrambenih proizvoda i pokazatelja kvaliteta: - mleko i mlečni proizvodi - meso i proizvodi od mesa - masti i ulja - alkoholna i bezalkoholna pića i napici - proizvodi od voća i povrća - žitarice, proizvodi od žitarica, proizvodi od brašna. Posete odgovarajućim laboratorijama za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1 | 3 | |||
| Metode izvođenja nastave | Nastava iz ovog predmeta se izvodi kroz teorijski deo i praktičan deo gde se stečena znanja o metodama primenjuju analizom konkretnih prehrambenih proizvoda. Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma, proverom praktičnog rada u laboratoriji i aktivnošću tokom teorijskog dela nastave. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 40 | |
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | ||||
