22BBI482 - Prehrambena biotehnologija
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Prehrambena biotehnologija | |||
| Akronim | 22BBI482 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet Prehrambena biotehnologija omogućava studentima da usvoje znanja o tehnologijama proizvodnje prehrambenih proizvoda mikrobiološkim transformacijama različitih supstrata. Kroz sadržaj ovog kursa stiču se i potrebna znanja o tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje hrane i obogaćuju sa značajem savremene biotehnologije i njene industrijske primene u proizvodnji hrane, dodataka hrani i njihovom kvalitetu. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz planirani nastavni program, seminarski rad i testove, studenti stiču potrebno znanje o hrani, proizvodnji i fazama proizvodnje hrane biotehnološkim putem, kao i o kvatitetu prehrambenih proizvoda. Stečeno znanje će moći da primene u biotehnološkoj inženjerskoj praksi. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Sadržaj predmeta podeljen je u nekoliko oblasti: -Uvod u biotehnološku proizvodnje hrane - Fermentisani proizvodi i primena starter kulture u mlečnoj, mesnoj i industriji voća i povrća, - Tehnološki proces proizvodnje slada i piva, sirovine za proizvodnju slada i piva - Tehnološki proces proizvodnje vina, berba i primarna obrada grožđa, primarni i sekundarni proizvodi fermentacije, tehnologija proizvodnje pojedinih tipova vina - Proizvodnja pekarskog kvasca - Mikrobna biomasa u ishrani - Pivski kvasac – sekundarna biomasa - Postupci za racionalno korišćenje sporednih proizvoda u proizvodnji hrane - Kvalitet i kontrola kvaliteta hrane - Etika, zakonska regulativa i bezbednost hrane dobijene biotehnološkim putem | |||
| Sadržaj praktične nastave | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 4 | ||||
| Metode izvođenja nastave | Nastava iz ovog predmeta je teorijska, a stečena znanja predstavljaju nadgradnju znanja iz baznih predmeta (mikrobiologije, biohemije, enzimologije). Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma i seminarskog rada. Praktičan deo nastave iz ovog predmeta se izvodi u okviru predmeta Biotehnološki praktikum II. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 50 | |
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 25 | |||
| Seminari | 20 | |||
