22МТП - Технологија пива
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија пива | |||
| Акроним | 22МТП | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање специфичних знања из области производње пива. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Познавање основних и специфичних процесних корака у производњи пива као и сагледавање значаја одређивања параметара квалитета производа. Упознавање са еколошким аспектима производње пива као и системима за добијање здравствено безбедног производа. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Историјат производње пива. Светско тржиште и производња пива. Врсте пива. Сировине у производњи пива - производња слада, припрема воде за производњу пива, карактеристике и припрема хмеља, микроорганизми за производњу пива, несладоване житарице. Производња сладовине – процесни кораци и проблематика кувања и хмељења сладовине. Ферментација – поступци вођења главног и накнадног врења. Бистрење и филтрација пива. Пастеризација пива. Биолошки узрочници кварења пива. Савремени поступци дораде пива, “High Gravity Brewing”, производња пива са смањеним уделом алкохола, специјалне врсте пива. Санитација погона и опреме у производњи пива. Контрола процеса и квалитета производа. Амбалажни материјали за пиво. Системи за обезбеђивање квалитета и безбедности у производњи пива. Еколошки аспекти производње пива – потрошња природних ресурса, отпадне воде, чврсти отпад. | |||
| Садржај практичне наставе | Методе занатске производње пива и испитивање параметара квалитета. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | |||
| Методе извођења наставе | Предавања, практична настава, семинари | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | 60 | ||
| Практична настава | Усмени испит | |||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 40 | |||
